3 provinciën wandeltocht rond Bakkeveen

Vandaag organiseerde De Friesland Zorgverzekeraar met de KNBLO en Sport Fryslan voor de 3e maal de 3 provinciën wandeltocht rond Bakkeveen in de Friese wouden. De wandeltocht ging over de provinciegrenzen heen o.a. door gebieden van It Fryske Gea, Het Drentse Landschap en het Groninger Landschap. Evenals de Mooiste wandeling van Nederland in Kuinre was dit een groots opgezette wandeling. De €5 om mee te mogen lopen (KNBLO leden géén korting) was fors, maar daarvoor kreeg je: diverse rustplaatsen, verkeersregelaars op drukke oversteken, een appel en rugzak van de Friesland Bank en een informatiemarkt bij de finish.

Qua landschap was de wandeling heel afwisselend. Van het bos- en heidegebied Mandeveld buiten Bakkeveen, de enorme zandafgraving bij Amerika, de brink van Eén tot de Schotse hooglanders in landgoed Mensinge onder Roden. Veel stukken over asfalt en juist op de smalle bospaden merk je de nadelen van een populaire wandeling, je moest bijvoorbeeld langs de zandafgraving Amerika en de mini-camping achter de Bremerweg tijdelijk in laag tempo filewandelen en daarna veel mensen inhalen om weer in je eigen ritme door te kunnen.

De eerste helft van de weg terug vanaf het clubgebouw van v.v. Roden was ronduit saai met veel open velden, maar de tweede helft, dichterbij Bakkeveen werd weer afwisselend. Bepijling was redelijk verzorgd. Helaas was het grootste deel met papieren pijlen zonder nummer, terwijl de routebeschrijving wel genummerd was. En als je dan rond nummer 73 met een hele groep wandelaars géén pijl meer ziet, maar wel wandelaars in de verte wandelen richting de rust bij Ronostrand, is het even spoorzoeken. En dat tikt door in het aantal kilometers dat gewandeld moet worden. Bij de laatste rust vermoedde ik al, dat de route langer was dan de aangegeven 40,3 kilometer. Thuisgekomen kreeg ik gelijk van de GPS logger: 43,45km. Dat blijft op deze afstanden heel vervelend, omdat je na zo vaak 40 kilometerwandelingen gedaan te hebben, echt wel weet wanneer je aan moet komen bij een gemiddelde snelheid van 6,0-6,1 kilometer per uur.

Hieronder de route en statistieken.

Enhanced by Zemanta

 • Jacob de Vries

  Hallo Henk-Jan,

  Ik ben het niet helemaal eens met je tegen reactie. Je zegt dat je je niet uitlaat over het langzaam lopen van anderen maar als je schrijft van: “je moest bijvoorbeeld langs de zandafgraving Amerika en de mini-camping achter de Bremerweg tijdelijk in laag tempo filewandelen”, dan noem ik dat wel degelijk uitlaten over anderen die langzaam lopen (al is het dan op een smal pad). En je vindt €5,- aan de hoge kant……..een deel ging naar een goed doel? Raar trouwens dat iemand met een koptelefoon in de natuur gaat lopen om van de natuur te genieten, dat is een beetje in tegenspraak lijkt mij.
  Op je vraag hoe heb ik de wandeling zelf ervaren, het volgende: Normaal gesproken doe ik niet meer mee aan georganiseerde tochten en wel om de redenen die jij al aangeeft als negatief. Ik heb deze tocht wel meegedaan omdat ik aan veel dingen mee doe die in Bakkeveen georganiseerd worden daar ik een inwoner ben van dit prachtige dorp met haar rustgevende omgeving (vooral zonder muziek).

 • De blog maakt reacties los, en dat vind ik prima. Ik heb me gisteren aan niets en niemand geërgerd. Als je je stoort aan anderen, moet je inderdaad vooral alleen op pad gaan en hopen dat je niemand tegenkomt. Het passeren van mensen op zo’n tocht geeft me keer op keer de gelegenheid anderen vriendelijk te groeten, even een praatje te maken en maakt een tocht in georganiseerd verband veel leuker dan alleen op pad gaan, zoals Jacob me aanraadde. Op een Bloesemtocht in Geldermalsen zul je me inderdaad niet zien, te ver weg en volgens de verhalen van anderen massaal. Over ‘te langzaam lopen’ van anderen heb ik me nooit uitgelaten, dus opmerkingen daarover zijn voor eigen rekening. Ach, en “voorbij razen” en dus niet genieten. Iedereen loopt in een eigen tempo. Afhankelijk van de breedte van de paden vallen tempoverschillen meer of minder op. Ik kies er zelf voor met muziek op te lopen, zo veel mogelijk ‘in de maat’ te lopen om te kunnen genieten van het landschap, de vogels en dieren en mensen om me heen. Volgende week de Dêurstapperstocht in ons mooie Vechtdal.

 • heleen

  hallo henk-jan en jacob
  ik wil me ff met jullie “meningsverschil” bemoeien
  ik moet zeggen dat ik ook de negativiteit lees waar jacob op doelt. ik behoor namelijk tot de langzame catagorie en loop te langzaam wat jou betreft kan ik me heel goed voorstellen maar de wandelingen zijn voor IEDEREEN toegankelijk dus ook voor mij. vroeger liep ik ook in een rap tempo 40km of meer met een snelheid van gemiddeld 6,5km per uur maar helaas is dat niet meer mogelijk omdat ik door cva’s en ms minder snel geworden ben. nu minder snel geniet ik van de omgeving en ziet dingen waar ik ( en jij) anders voorbij raasde.
  ik hoop dat jij gezond mag blijven en dat je niet veel stapjes in een snel tempo terug moet doen.
  als je je aan mensen ergerd moet je voor de grap een de duinenmars in denhaar eens lopen en ietsje later vertrekken dan breek je je nek over de kleine kinderen want de eerste 15km is het gewoon “welpen trappen” of neem de bloesemtocht in geldermalsen daar is het enorm druk.
  over de organisatie heb ik niet te klagen gehad ik vond zelfs dat er te veel rustpunten en controlepunten in zaten maar dat is mijn probleem. het is een 3 provincien wandeling en dan ben je qua route gebonden en beperkt. ik vind dat ze deze wandeling gewoon goed georganiseerd hebben en de routes zo gescheiden mogelijk gehouden hebben. als je je stoort aan moet je inderdaad geen georganiseerde wandelingen doen maar lekker alleen oppad gaan.
  en voor 5€ wordt veel gedaan, ik loop weleens wandelingen die meer kosten en niet voor een goed doel zijn, geen verkeersregelaars zijn e.d. blijf gewoon lekker lopen en probeer je niet te ergeren aan de mensen om je heel!!
  het was niet echt mijn bedoeling te reageren maar ik voelde mij een beetje aangesproken.

 • Jacob, het is maar wat je wilt lezen. Ik blijf lekker doorwandelen, ook in georganiseerd verband. Omdat ik vrijwel elke zaterdag op een wandeltocht te vinden ben, vergelijk ik de tochten wel degelijk. De gevoeligheden die de KNBLO zelf controleert en ook van wandelaars alertheid vraagt, zijn juist aspecten als prijs, consistente bepijling, correctheid van de afstanden en verzorging. In mijn stuk heb je naast de ervaren negativiteit ook kunnen lezen over het landschap, de verzorging van de wandeling, e.d. Deze wandeling viel op de aangegeven punten op ten opzichte van andere wandelingen. De populariteit van deze wandeling heeft dan nou eenmaal wat minder positieve kanten. Daar mag ik een mening over hebben. Hoe heb je de wandeling zelf ervaren?

 • Jacob de Vries

  Henk-Jan nu wil ik niet vervelend doen maar jou verslag(je) lezend denk ik dat je beter op kunt houden met wandelen in georganiseerd verband want uit dit kleine stukje tekst verneem ik alleen negatieviteit, Als je nu niet alleen maar op de pijlen concentreerd maar ook de bijgeleverde routebeschrijving meeleest, je krijgt ‘m niet voor niets, is er niets aan de hand. ook weet je dat als je zo’n tocht gaat lopen dat er meer zijn die meelopen GA LEKKER ALLEEN of met z’n 2-en OP PAD