3 provinciën wandeltocht rond Bakkeveen

Vandaag organiseerde De Friesland Zorgverzekeraar met de KNBLO en Sport Fryslan voor de 3e maal de 3 provinciën wandeltocht rond Bakkeveen in de Friese wouden. De wandeltocht ging over de provinciegrenzen heen o.a. door gebieden van It Fryske Gea, Het Drentse Landschap en het Groninger Landschap. Evenals de Mooiste wandeling van Nederland in Kuinre was dit een groots opgezette wandeling. De €5 om mee te mogen lopen (KNBLO leden géén korting) was fors, maar daarvoor kreeg je: diverse rustplaatsen, verkeersregelaars op drukke oversteken, een appel en rugzak van de Friesland Bank en een informatiemarkt bij de finish.

Qua landschap was de wandeling heel afwisselend. Van het bos- en heidegebied Mandeveld buiten Bakkeveen, de enorme zandafgraving bij Amerika, de brink van Eén tot de Schotse hooglanders in landgoed Mensinge onder Roden. Veel stukken over asfalt en juist op de smalle bospaden merk je de nadelen van een populaire wandeling, je moest bijvoorbeeld langs de zandafgraving Amerika en de mini-camping achter de Bremerweg tijdelijk in laag tempo filewandelen en daarna veel mensen inhalen om weer in je eigen ritme door te kunnen.

De eerste helft van de weg terug vanaf het clubgebouw van v.v. Roden was ronduit saai met veel open velden, maar de tweede helft, dichterbij Bakkeveen werd weer afwisselend. Bepijling was redelijk verzorgd. Helaas was het grootste deel met papieren pijlen zonder nummer, terwijl de routebeschrijving wel genummerd was. En als je dan rond nummer 73 met een hele groep wandelaars géén pijl meer ziet, maar wel wandelaars in de verte wandelen richting de rust bij Ronostrand, is het even spoorzoeken. En dat tikt door in het aantal kilometers dat gewandeld moet worden. Bij de laatste rust vermoedde ik al, dat de route langer was dan de aangegeven 40,3 kilometer. Thuisgekomen kreeg ik gelijk van de GPS logger: 43,45km. Dat blijft op deze afstanden heel vervelend, omdat je na zo vaak 40 kilometerwandelingen gedaan te hebben, echt wel weet wanneer je aan moet komen bij een gemiddelde snelheid van 6,0-6,1 kilometer per uur.

Hieronder de route en statistieken.