Rebecca St. James – I Will Praise You

Vlak voordat ze deze maand in het huwelijk treedt met Jacob Fink, levert Rebecca St. James een nieuw praise & worship album I Will Praise You af, dat de 6 jaar sinds haar laatste volledige album If I Had One Chance To Tell You Something moet doen vergeten. Drie verzamelaars, een EP en een live CD/DVD waren slechts opvulling van dit spijtig lange hiaat, waarin Rebecca overigens wel tourde en schreef. En voordat je meteen afhaakt, zo’n liefhebber van doorsnee “modern worship” albums ben ik zelf ook niet, blijf nog even meelezen. Met Worship God had St. James in 2002 een eerder worship album, in 2004 gevolgd door Live Worship–Blessed Be Your Name, dat alleen covers bevatte. Ditmaal schreef ze de helft zelf of mee. Titeltrack- en opener zijn verrassend modern, langs de dansbare lijnen van Katy Perry: “Whatever the storm, whatever is lost, whatever it takes, whatever the cost, I will praise You”. Powerpop, die vraagt om een rechtsdraaiende beweging van de volumeknop. Matt Redman’s You Never Let Go, ook eentje om uit volle borst mee te zingen, past prima bij St.James, maar had van mij nog uitbundiger gemogen. “Through the calm and through the storm/Oh no, You never let go/In every high and every low/Oh no, You never let go.” One Sonic Society’s Almighty God heeft ook een plek in de playlist veroverd. En mocht je net als ik denken: wie is One Sonic Society? Dat is de nieuwe band van voormalig Delirious? gitarist en songwriter Stu G, zanger Jason Ingram en drummer Paul Mabury.

Sinds februari is de in powerpop gegoten Shine Your Glory Down de eerste single van het album, een prachtnummer. You Still Amaze Me brengt een powerballad van eigen hand. Producer Mark Miller (voorman van de country band Sawyer Brown, produceerde eerder Bucky Covington en Casting Crowns) heeft echt z’n best gedaan op ballads als In a Moment en het gezang The Kindness of our God, dat met doedelzak een celtic tint krijgt. Haar vocalen lijken hier op Michelle Tumes, kortom, naast voluit gaan in popsongs, kan ze zich ook goed uiten in een slepende ballad, waarin je een lange adem nodig hebt. Helder pianospel in When The Stars Burn Down (Blessings & Honor). De strijkers doen hier ook goede zaken. Almighty God bouwt stevig op (textueel variant op het God is met ons, Hij laat ons niet in de steek-thema). You Hold Me Now is een Hillsong cover, een toon lager gezet dan het walsende origineel en met een synth einde. Cello en akoestische piano luiden de afsluiter in. You Make Everything Beautiful, gecomponeerd naar de opbouw van het bekende gebed van Franciscus van Assisi. Warme zang weer à la Tumes. St. James mag dan nu ‘bezet’ zijn, op deze plaat kun je wel verliefd worden. In september komt Rebecca’s 9e boek What Is He Thinking? uit.