Concertverslag U2NL in De Tamboer Hoogeveen

De eerdere concerten van U2NL in de Tamboer (maart 2009) de Voorveghter in Hardenberg (februari 2010) en het U2 Muziekfeest in Exloo (november 2010) waren de reden om de nieuwe theatershow U2 In Blinding Lights in De Tamboer in Hoogeveen niet te missen. Ditmaal niet alleen naar een concert, ook niet samen met Klazien, maar met zowel Klazien als zoon Johan.

De theatershow In Blinding Lights, in 2010 in premiere gegaan, volgt In the Name of U2 op. Met die show bespeelde de band ruim 2 jaar lang een indrukwekkend aantal theaters. Met de nieuwe show stonden de vier heren afgelopen maandag in het Beatrix Theater in Utrecht, vrijdagavond in Hoogeveen. Het publiek heeft even tijd nodig om los te komen, zo ook de stembanden van zanger Frank Wensink. Setlist is behoorlijk omgegooid. Geen chronologische opzet, niet alleen maar bekende nummers, maar een bonte mix die net als bij een optreden van U2 altijd te kort is en hits achterwege laat.

Helaas geen uitverkochte Tamboer theater, met name in de ring en op balkons waren veel lege plekken. Vóór de pauze speelde U2NL Elevation, Stuck in a Moment, I Still Haven’t Found, City of Blinding Lights, Silver & Gold, I Will Follow, Desire, All I Want Is You. Bijzonder in dit rijtje de live uitvoering van Exit en drummer Ger Joosten een keer achter het toetsenbord en microfoon.Voor Johan (bijna 12) behoorlijk indrukwekkend, en dankbare objecten voor zijn mobiel met fotocamera. Gangpaden gevuld met dansende vrouwen, de zitplaatsen nog gedeeltelijk letterlijk genomen. Maar ook veel bewegende armen en benen. U2’s muziek zet je in beweging!

Na de pauze Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways, Sometimes You Can’t Make It On Your Own, Mothers of the Disappeared, Gloria, Stay, One, With Or Without You, New Year’s Day, Pride (In The Name of Love), Sunday Bloody Sunday, Where The Streets Have No Name en Walk On. In toenemende mate stond en swingde het publiek, werd er uit volle borst meegezongen met Frank Wensink, Ger Joosten, bassist Chuck Sterk en gitarist Sander Brandsen. Licht en geluid waren prima in orde, een heel verschil met de tent in Exloo afgelopen herfst. In de auto op weg naar huis nog allerlei vragen beantwoord van zoon Johan. Hoe zat het met die ruzie in de band (One), waarom doe je een moord en denk je aan Exit? (Exit) en wie was die zwarte meneer op de schermen achter de band? (Martin Luther King, I Have a Dream bij Pride). U2 kan nog zo een volgende generatie mee.