Beats per minute of beats per kilometer

Muziek helpt ritmisch lopen en rennen. Daarom zie je veel mensen met een mp3-speler op joggen en wordt er in een fitness centrum (harde) muziek gedraaid. Je zou daarbij een onderscheid kunnen maken in:

  • muziek in een bepaalde stijl die aanlsuit bij je smaak. Bekende muziek geeft je een goed gevoel, herkenning en stimulans.
  • muziek in een vast tempo, om als moderne metronoom je in ‘de maat’ te laten lopen.
  • muziek in een variabel tempo om interval training te ondersteunen.

Podrunner

Ik gebruik al jaren de Podrunner mixes van DJ Steveboy voor het hardlopen. Toen ik uitvond, dat 160 beats per minute ‘mijn’ tempo was, heb ik uit de Podrunner podcast serie een aantal 55-65 minuten durende mixen op m’n mp3 speler gezet. Progressive house, vaak instrumentaal vanwege het hoge tempo, de beat is belangrijk. Songteksten boeien me onder het hardlopen niet. Steveboy biedt diverse snelheden, maar ook mixes voor interval training: Intervals.

Jog.fm

Onlangs werd ik getipt op het bestaan van Jog.fm. Deze site opent met een eenvoudige vraag: wat is je kilometertijd? Ofwel: hoeveel minuten kost bij jouw (hard)looptempo een kilometer? Om te testen heb ik bij SportyPal mijn hardlooptempo van een recent loopje opgezocht (6m26s). Jog.fm presenteert je vervolgens een set (pop)songs bij dit tempo. Niet als gratis downloadable, maar als tip om je eigen CD/mp3-collectie na te lopen, danwel deze liedjes te kopen op iTunes of Amazon.com.Op Jog.fm kun je een eigen profiel aanmaken en een afspeellijst aanleggen om er andere gebruikers mee van dienst te zijn (14 liedjes in een bepaald tempo). Ook opvallend is, dat Jog.fm een lager tempo adviseert: “For a running pace of 6:26 per kilometer, we recommend workout music at 146 BPM.”

Of ik nu echt zit te springen om Carrie Underwood, Maroon 5, OK Go, Bruce Springsteen en Goo Goo Dolls, is een ander verhaal. Gelukkig wordt er in dit tempo ook Creed, Flyleaf, Italobrothers en Bon Jovi aangeboden.