30 wandelkilometers Rond Dedemsvaart

Met de 10km hardelopen tijdens IJsselloop zondagmiddag op de agenda, is de zaterdagse gewoonte om een lange afstandswandeling te doen een uitdaging. Kan je conditie het aan, ga je het hele weekend in het teken zetten van een uur rennen op zondag? Nee, maar rekening houden met deed ik wel. Ik zat nog te dubben op de 30km afstand van de vandaag in Colmschate bij Deventer georganiseerde Hof van Colmschate tocht. Mooie omgeving, maar om reistijd te sparen heb ik gisteravond met afstandmeten.nl zelf een 28km route vanuit Balkbrug helemaal om Dedemsvaart heen bij elkaar geklikt. Klazien jaloers dat ze ditmaal niet meekon, maar een herhaling met z’n tweeën hebben we nog tegoed.

Vanochtend even voor kwart voor acht vertrokken en via de Ommerschans en de Kolonie de N48 overgestoken om via het Vierde Blok, de Zestiende Wijk, Stegerensallee en de Woudbloem bij Rheezerend naar het noorden de N377 over te steken richting Drogteropslagen. Straatnamen, boerderijen en wateren die herinneren aan het ontginnen van veengronden. Tegenwoordig is de omgeving een mengeling van vervallen boerderijen, splinternieuwe stallen, bedrijventerreinen en natuurontwikkeling. Het voordeel is, dat het lintdorp Dedemsvaart inclusief nieuwbouwwijken op grote afstand blijft en de zintuigen geprikkeld kunnen worden met geuren van maggiplanten aan de Stegerensallee, reeën, fazanten, hazen, allerhande weidevogels, ooievaars, reigers, honden, katten, rietkragen en bossages, enorme weilanden en strak aangelegde tuinen.

Drogteropslagen is een lange weg door een gelijknamig lintdorp, dat in de Drentse gemeente De Wolden ligt. Via de Paardelanden en het Schrapveen leidt de weg langs de Reest. Voorbij het Schrapveen week ik bewust af van de getekende route, toen ik de afslag van de Langs de Reest wandelroute herkende die langs een Reestbrug voerde richting Den Oosterhuis en de Kruidenhoeve om achter deze uitspanning de Reest en de N48 opnieuw te kruisen.

Aan de overzijde langs de wetering naar het zuidwesten en aangekomen op de Ommerweg rechtdoor de wetering gevolgd langs landgoed Nolde, opnieuw afwijkend van de getekende route. Via de Meeuwenweg en de Nieuwe Dijk naar Den Kaat en toen via het landgoed Kategerbos terug naar Balkbrug. Johan, op weg naar zijn laatste tafeltenniswedstrijd van dit voorjaar, kwam ik bij de Total tegen en zo is de wereld toch weer heel klein. De uiteindelijke gelopen bleek bij thuiskomst 30,589 kilometers lang. Prachtig weer, dus met plezier gedaan, dat blijkt ook wel uit de gemiddelde snelheid van 6,3km/u. Hieronder de foto’s en de werkelijk gelopen route via SportyPal. Ik heb ook de met @Trip gemaakte versie, inclusief de geotagged foto’s voor je. Wil je de wandeling zelf maken, voel je vrij via één van deze services een afdruk van de route of het GPX bestand voor je GPS navigator op te pikken. Hopelijk is het volgende week, zaterdag 23 april, ook mooi weer. Dan is er ook vanuit Balkbrug weer de Reestdaltocht, met afstanden tussen de 5 en 40 kilometer. Ik ga voor de 40km variant.