Social search met Greplin

      No Comments on Social search met Greplin

Greplin is een service die je online content van Gmail, Twitter, Facebook, LinkedIn, etc.) indexeert en via één zoekvenster kan doorkruisen. In zekere zin is het vergelijkbaar met Lijit dat al jarenlang openbare content van jou en je netwerk indexeert en doorzoekbaar maakt. Greplin kan ook overweg met Google gegevens (mail, Calendar, Apps, Docs, Voice, Reader, Contacts), DropBox, Evernote, Yammer, Salesforce, Box.net en Basecamp, en vereist dus inloggen. Het eerste rijtje is gratis, de tweede rij bronnen vraagt om een premium account, zie daar het verdienmodel van deze startup. Overigens staat bij Box.net, Basecamp, Google Voice en Google Reader nog wel ‘coming soon’, al is de laatste weken HighRise als bron toegevoegd.

Er is een mobiele webversie beschikbaar evenals een Google Chrome extensie. Lijit heeft wel als voordeel, dat van veel meer (openbare) bronnen, dus ook je eigen website, log of bookmarks verzameling bij Delicious, Digg, etc. content wordt geïndexeerd. De zoeksnelheid van Greplin daarentegen is geweldig! In de browser extensie wordt onder het typen al gezocht, enteren is helemaal niet nodig.

De gratis versie geeft opslagruimte voor 50.000 e-mails, 2.000 contacten, 10.000 bestanden, 10.000 agenda-items en 20.000 updates. Voor $4.99 per maand krijg je het viervoudige, voor $14.99 per maand het achtvoudige. Prijsplannen staan online.

Privacy en alternatieven

Wie echt problemen heeft met de gegevens die vrijgespeeld worden aan Greplin, moet zich afvragen hoeveel de te indexeren services zelf al van je weten. Anders dan Google of Lijit bijvoorbeeld die met contextgevoelige advertenties een verdienmodel hebben, leeft Greplin nog van een minimalistische interface zonder commerciële uitingen. Silentale en Nsyght zijn niet meer, als echte concurrenten voor Greplin heb ik namen als Sentimnt en Introspectr gevonden. Sentimnt ‘s website heeft een ontzettend slechte responstijd, belooft dus weinig goeds.  Introspectr doorzoekt Facebook, Twitter en Gmail voor je. Voor deze service heb ik een beta test invite gevraagd.

Related articles