Sara Bareilles – Kaleidoscope Heart

Met het 3e album Kaleidoscope (september 2010) hoopt Sara Bareilles (Eureka, California) goede hits te scoren als opvolger van Love Song, City, Gravity en Fairytale van haar eerdere albums Careful Confessions en Little Voice. Ambachtelijke singer/songwriter songs trekken me meer dan de op autocue en copy-paste gebaseerde gemiddelde moderne popliedjes. Muzikaal zit ze dichter tegen Sarah McLachlan, Feist en Shania Twain aan dan de ook op piano gebaseerde pop-liedjes van Tori Amos, Nelly Furtado of Norah Jones. Over de albumtitel is ze lekker nuchter: “A kaleidoscope is the tool that helps make sense of the mess. Or at least makes it nice to look at.” In mei/juni 2010 werd de eerste single King of Anything uitgebracht, later gevolgd door het puntige Uncharted en de piano-ballad Hold My Heart. Kaleidoscope Heart opent echter a capella. Na het al genoemde Uncharted kun je vingerknippen op Gonna Get Over You, dat een knipoog naar de shuffle countrypop van Shania Twain heeft. Dromerige liedjes over liefde, sorry zeggen, afscheid nemen. Na King of Anything volgt een mid-tempo piano-pop song Say, You’re Sorry en de fraaie ballad The Light. Nogmaals een ballad, maar dan intiem rond akoestisch gitaarspel, Basket Case. Let The Rain is weer een gezellig up-tempo popsong met een aanstekelijke melodie. De pianoballad Machine Gun, het bluesy Not Alone en de ingetogen ballads Breathe Again en Bluebird demonstreren een muzikale veelzijdigheid en een album, dat je met plezier nog eens opzet om als geheel te beluisteren, om de zin in de chaos te vinden. Complimenten aan producer Neil Avron die eerder faam Linkin Park, New Found Glory, Anberlin en Switchfoot hielp.