BlackBerry updates maart 2011 2

SportyPal 2.0

SportyPal meldde onlangs na het uploaden van een workout dat de 2.0 versie beschikbaar was. Deze kun je downloaden vanaf de SportyPal website in zowel een installatie (ALX, COD) of OTA versie. De upgrade vanaf de 1.5.x versie neemt wel al je eerder opgeslagen gegevens over, maar heeft ook zo 15-20 minuten nodig na de download om de configuratie en waarschijnlijk gegevensconversie uit te voeren, vóór de app startklaar is. Spontaan blijkt de SportyPal Pro versie geïnstalleerd te zijn. De lay-out is behoorlijk onder handen genomen, er wordt veel meer automatisch gedaan, zoals starten en stoppen van het loggen en het uploaden van gegevens. Helaas is de BlackBerry integratie wel zó, dat standaard menu-opties als die voor CaptureIT niet getoond worden. Optioneel kan nog een hartslag add-on geïnstalleerd worden (als trial). Facebook integratie is uitgebreid met mogelijkheden je resultaten automatisch te delen, delen juist uit te schakelen en de optie een kaart bij te voegen. Hetzelfde geldt voor Twitter, maar dan in plaats van een kaart een link naar de workout op SportyPal.com. Anders dan in de gewone versie kun je jezelf doelen stellen en een plan ingeven. Doel kan zijn een afstand, snelheid, tijd of aantal te verbranden kilocalorieën. Bij het checken van de workouts komt de catch. Die werkt tegenwoordig alleen nog maar bij een SportyPal pro abonnement. Daarop kun je een trial aanvragen via je mobiele client. Daarna worden de workouts wel gesynchroniseerd. Die kun je in de pro-versie vervolgens sorteren op bijvoorbeeld datum, afstand, snelheid, type en aantal verbrande calorieën. Op de website van SportyPal vind je vreemd genoeg alleen in de forums wat uitleg. Over functionaliteit en prijsstelling kun je alleen via Google wat terugvinden.

ShowMe Weather 1.5

Onlangs werd versie 1.5 van ShowMe! Weather gepromoot. Niet duidelijk wat de veranderingen zijn ten opzichte van de daarvoor gebruikte 1.3 versie, maar de download is zó binnengehaald.

BlackBerry meets Apple (iPad)

Voor degenen die al een iPad hebben of géén BlackBerry willen, gaat er binnenkort een beta test van start van Liberty Bayalink. Daarmee kan je BlackBerry smartphone samenwerken met laptops, pc’s en iPad, later ook Android tablets. Kalender, adresboek, takenlijst, browser, etc. zijn zo ook beschikbaar op een iPad, zonder dat de iPad zelf via WiFi of 3G aan het internet gekoppeld is. Als je wilt meedoen aan de beta test, meld je dan op beta@bayalink.com.

BlackBerry Protect

In november 2010 besprak ik Klomp’s Track & Protect applicatie voor BlackBerry toestellen. Deze niet-gratis applicatie kun je nu vervangen door RIM’s eigen gratis Protect applicatie die sinds 20 maart in open beta verkrijgbaar is in Europa. Deze dienst is beschikbaar voor BIS gebruikers (niet BES of BES Express). Je kunt via het inloggen op www.blackberry.com/protect je smartphone vergrendelen, lokaliseren of wissen. Tevens is het mogelijk automatisch en draadloos backups te laten maken van de gegevens op je BlackBerry (adresboek, kalender, taken, etc.). Naar believen kun je dat dagelijks, wekelijks of maandelijks laten doen. Je kunt ervoor kiezen alleen backups te laten maken als je een WiFi  verbinding hebt, of niet roaming bent. Om je telefoon terug te krijgen kun je op afstand letterlijk een bel laten afgaan of een melding op het home screen tonen (breng me terug…).

Shazam 2.7

De upgrade van Shazam 2.6.1 naar 2.7 brengt de volgende verbeteringen om naar muziekjes te zoeken:

 • delen via Twitter hersteld
 • delen via Facebook geïmplementeerd
 • startscherm heeft nu een Settings icon
 • bestandsomvang is gereduceerd tot
 • ondersteuning van Bold 9780 model

WorkSnug for BlackBerry

Via MT.nl (Flexe plekken in het 11 maart 2011 nummer) werd ik getipt op WorkSnug, een door Cisco met Skype en Plantronics ontwikkelde gratis app voor iPhone en BlackBerry om dichtstbijzijnde flex werkpleklocaties te vinden. Waar de iPhone versie je met augmented reality tracteert op een prachtige interface, is de BlackBerry versie wat eenvoudiger uitgevoerd. In een op te geven straal wordt voor je gezocht naar locaties, al dan niet te filteren op koffieketens of locaties met Skype toegang. Inloggen kan met een zelfbedachte username/wachtwoord of met je Twitter credentials. Resultaten worden op BlackBerry Maps dan wel in een lijst weergegeven.

Een testdrive in Balkbrug had m’n eigen huis moeten tonen als ideale flexwerkplek, maar serieuze alternatieven laat Worksnug ook niet zien. Dan maar in een echte stad, Arnhem. Volgens de website 2 locaties, waaronder Xenos in winkelcentrum Kronenburg. Dat klinkt vreemd. De user generated content bewijst op dit netwerk ook de relatieve kracht. Bedoeld wordt blijkbaar het naastgelegen café. Blijkbaar is deze flexwerker te lui om een juiste naam en adres door te geven. Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Apart ook, dat Goede Gasten in Arnhem, dat in het MT artikel wordt genoemd als flexwerkplek en ontmoetingskantoor, niet bij Worksnug bekend is.

GetGlue for BlackBerry

Eindelijk is check-in, merk op en deel service GetGlue, tot nu toe als browser extensie, website en applicatie op bijvoorbeeld iPhone te gebruiken, ook op BlackBerry uitgebracht na een closed test. De ruim 4MB is stevig, maar daarvoor krijg je:

 • tabbladen om in te checken, activity stream te nekijken, rate & pick, stickers en je eigen profiel te bekijken
 • check-ins te doen op de startpagina op een televisieprogramma, beluisterde muziek, een boek, film, video game, onderwerp, wijn of een beroemdheid.

Je hoeft maar eenmaal in te loggen. Een volgende keer herkent GetGlue je spontaan. Jammer is, dat de standaard BlackBerry menu-opties niet beschikbaar zijn in de applicatie. Integratie andere kant op is er ook niet. Kortom, vanuit de BlackBerry browser, taak, agenda, o.i.d. is géén check-in op GetGlue te doen. In de AppWorld kun je GetGlue gratis downloaden.

Diverse updates:

 • WordPress for BlackBerry in 1.4.6.1 met verbeterde preview functies en diverse bugfixes.
 • BlackBerry Wallet, RIM’s eigen applicatieve kluis voor credentials en rekeningnummers van bankpassen en credit cards.
 • Twitter for BlackBerry 1.1.0.17, zonder opvallende verbeteringen.
 • Facebook 2.0 beta, alleen voor nieuwere BlackBerry modellen.
 • Foursquare v1.9.7.7 met diverse verbeteringen rond commentaren, zichtbaarheid van checkins en commentaren op je eigen locatie(s), performance e.d.