6e Zwarte Dennentocht rond Staphorst

De SWOS organiseerde vandaag voor de 6e maal de Zwarte Dennentocht vanuit zalencentrum Het Vosje in IJhorst. Net als de tocht van 2010 beloofde dit een avontuurlijke wandelingen met door de organisatie meegegeven steekwoorden: Staatsbos, Lemelerveld, Reestdal, Vledders hooilanden, Bloemberg, het Schot, onderduikersboom, De Reest als provinciegrens met Drente, Oud IJhorst, kuierroute IJhorst, Dickninge, Karrespoor, De Venen, Zoere Grachten, Koolhaar vennetje enz. Ik heb de 40 kilometer route gelopen, die volgens de routebeschrijving ‘werkelijk 38,702 kilometers’ zou bedragen, maar volgens mijn eigen GPS logger 40,85 kilometers telde. Zo’n afwijking is niet netjes. Andere tegenvaller was het kilometerslange stuk langs de A28 ten noorden van De Wijk. Oersaai en onnodig in zo’n prachtige omgeving. Bepijling van de route, rustplaatsen, start en finish waren top!
Na de start leidde de route door de graslanden en bossen ten zuiden van IJhorst, om bij Lutten Oever in de gemeente Hardenberg de Reest over te steken richting de eerste stop bij café Poortman op de provinciegrens. Vervolgens naar het noordwesten richting De Wijk, om daar vooral omheen te trekken. Het al genoemde stuk langs de A28 bracht ons bij de westzijde van De Wijk, via landgoed Dickninge en de meanderende Reest bij Het Vergulde Ros in Halfweg, waar de 2e rust was. Daarna naar het zuiden langs de vennen en bossages van de boswachterij Staphorst, nu eens niet langs de recreatievijver, maar dwars over naar de tot Exped Buitensport verbouwde schuur van Staatsbosbeheer, waar de 3e rust was. Vervolgens via de boswachterij weer naar het noorden richting IJhorst, om nog wat extra kilometers te maken in het Carstenbos, via de weilanden weer richting Dickninge om uiteindelijk toch bij ‘t Vosje uit te komen.

Ook andere wandelaars hebben foto’s: Berend & Francisca Pol en Albert.