Wachtwoordbewaarders vergeleken

Het onthouden van wachtwoorden is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Zowel privé als zakelijk is het belangrijk gegevens en programmatuur af te schermen voor onbevoegden. Het zijn echter veel applicaties, databases en apparaten die een wachtwoord, PIN-code of ander authenticatiemiddel naast een gebruikersnaam of id vragen. En dus is er een markt voor wachtwoordbewaarders. Ik neem er een aantal door.

KeePass

KeePass is een gratis open source desktopapplicatie voor Windows, Mac en Linux met een achterliggende database die los op je file systeem terug te vinden is. Met een superwachtwoord is deze database afgeschermd. In de met AES and Twofish versleutelde database kun je gebruikersnamen en wachtwoorden van webadressen en toepassingsprogrammatuur bewaren. Via een soort kopieer en plak kun je de versleutelde gegevens gebruiken om toegang te krijgen.

Ik heb KeePass kortstondig gebruikt, maar vind de werkwijze van vastleggen en gebruiken van wachtwoorden omslachtig. Ook stelt de gedachte, dat door één wachtwoord te vergeten de kluis met tientallen wachtwoorden voor altijd gesloten blijft en dezelfde database ook met een simpele file – delete op te ruimen is, allerminst gerust.

LastPass

LastPass bewaart als browser add-in de in Internet Explorer, Firefox, Safari en Google Chrome gebruikte wachtwoorden voor webadressen en -toepassingen. Of dat nu je bol.com account, Gmail of internetbankieren is. LastPass werkt daarnaast op mobile devices als iPhone, BlackBerry en Symbian en Android. Verder zijn er versies voor iPad, Dolphin browser en portable versies van FireFox en IE Anywhere in een premium versie. Ook hier zijn de inloggegevens alleen toegankelijk via een master wachtwoord. LastPass heeft daarnaast functionaliteit om webformulieren vooraf in te vullen met al in LastPass opgegeven gegevens, zoals NAW. Eerder deed een applicatie als Roboform dat. De wachtwoorden zelf worden in the cloud bij LastPass bewaard, dus niet op je eigen computer. Het voordeel is, dat je overal en altijd via een browser bij je wachtwoorden kunt. Importeren van bestaande wachtwoorden uit Internet Explorer, Firefox, RoboForm, 1Password ($30 alternatief voor wachtwoordbeheer), het hiervoor besproken KeePass, , Password Agent (gratis voor 25 wachtwoorden, voor serieus gebruik €20,76), Password Safe (open source, net als broertje MyPasswordSafe), Sxipper (alleen Firefox add-in) en Passpack (browser en mobile wachtwoordbewaarder) wordt ondersteund. Wel zul je voor lief moeten nemen dat je wachtwoorden ergens op het web bewaard worden.