Melody Klyman – Bending The Knotted Oak

Soms is een inhaalslag nodig om later een nieuwe release goed te kunnen beoordelen. Binnen enkele maanden komt de derde release van de Britse synthpop artieste Melody Klyman uit. Via een zoekactie op The Echoing Green remixes trof ik een remix van Sparkle, dat een track van Klyman bleek te zijn. Bijna een jaar oud is het bij BlackWing Records uitgebrachte Bending The Knotted Oak, Melody’s 2e album. Op Youtube en op de Facebook bandpage staan samplers om je een muzikale indruk te geven. De Canadese van geboorte, maar in Londen woonachtige Melody startte op haar 6e met pianospelen, ontwikkelde zich als songwriter, formeerde op haar 18e een eerste band, maar verhuisde later naar Engeland om er in de rave en dance scene terecht te komen. Haar debuutalbum Sovereign in 2008 markeerde een serieuze stap richting een solocarrière. De opvolger Bending The Knotted Oak klinkt volwassen en geeft blijk van een keur aan muzikale invloeden. Zelf noemt ze Edward Gorey, Lewis Carroll and Dr. Seuss, voor mij onbekende namen. Een kruising tussen Kate Bush (Requiem, Ring-Tailed Liar, Thrill Seeker) en Imogen Heap (Superhuman, Sea of Satellites) bekt beter. Glen Nichols produceerde en mixte alle door Melody Klyman geschreven nummers. Nichols speelde ook bas, drums, percussie en programmeerde de synths. Chris Carter speelt gitaar. De mid-tempo percussiegedreven songs op soundscapes doen me verder denken aan Note for a Child of een kandidatuur om op het volgende Pristina album een track voor Klyman te reserveren. Van Bending… werden al 2 singles gehaald, opener Chrysalis en Calico (3e track op het album). Superhuman bouwt een electronica arrangement sterk op. Op Rhodes klanken ligt Julius, dat vocaal aan Alison Moyet doet denken. Requiem is electronica, Ring-Tailed Liar doordachte pop en I Isolate een 2e down-tempo compositie. De gesproken tekst in Sea of Satellites komt omgeven door samples uit je speakers. Thrill Seeker is heuse pianorock, gevolgd door het ingetogen Sink Then Swim. Intrigerende songs die vragen om vaker beluisterd te worden.