i-gotU GPS Logger versus SportyPal

Ik heb na een zoektocht langs diverse GPS trackers voor de BlackBerry maandenlang bij het hardlopen en de lange afstand wandeltochten gebruik gemaakt van de applicatie SportyPal. Leuke applicatie, met een paar nadelen:

  • batterij van de BlackBerry wordt leeggetrokken bij een 6+ uren durende wandeling. De laatste keren heb ik daarom de Bluetooth antenne en de gegevensservices (internet) uitgeschakeld tijdens de wandelingen.
  • Klazien kan er bij het hardlopen of wandelen geen gebruik van maken als ik met de BlackBerry ergens anders ben.

We zijn daarom overgestapt op een externe hardwarematige oplossing, de i-GotU GT-600 van het Taiwanese Mobile Action. Dit witte blokje, dat met de meegeleverde klitteband als polsbandje gedragen kan worden, herbergt een krachtige GPS ontvanger, 64MB intern geheugen met GPS logging software, een USB aansluiting, één knop en wat leds om de status te tonen. De bijbehorende software @-trip en Sports Analyzer lezen de GPS info uit, kunnen lezen en schrijven naar GPX of CSV formaat en bieden extra’s als:

  • geotagging van foto’s en video’s
  • visualiseren van trips op een Google Maps mashup, of een export naar een eigen pagina op a-trip.com, Picasa of Flickr.
  • op 3D kaarten visualiseren van je trips, inclusief de getagde foto’s.
  • bijhouden van je sportprestaties, zoals snelheid, caloriegebruik, hoogteverschil, e.d.

De GT-600 kan ook als GPS-ontvanger voor navigatiesoftware van derden dienen, zodat je netbook, smartphone o.i.d. een volwaardige navigatie-0plossing biedt. Leuk voor in de auto, op de boot, wandelend of fietsend.

Om de verzameling workouts bij SportyPal niet verloren achter te laten, los ik het vooralsnog enige minpunt van de Sports Analyzer (één gebruikersprofiel aan te maken) op door mijn eigen .gpx bestanden van een wandeling of rondje hardlopen in SportyPal te uploaden. Online delen via Twitter, Facebook of een embed op een blog post is dan net zo makkelijk als voorheen. Embeddable mashups kun je overigens ook via de @-trip software regelen (even een Google Maps API ophalen en een @trip account aanmaken is voldoende) krijgen.