Getting Things Done on a BlackBerry

Wil je serieus Getting Things Done toepassen op je BlackBerry, is het even zoeken naar gepaste hulpmiddelen. Omdat de BlackBerry een ingebouwde takenbeheerder heeft en die in principe synchroniseert met bijvoorbeeld Microsoft Outlook, ligt het voor de hand een daarop aansluitende toepassing te zoeken. Hoe minder aanvullende clicks of bewerkingen, hoe liever, want voor eenvoudig takenbeheer voldoet de standaard al heel behoorlijk.

NextAction

NextAction biedt de volgende voorzieningen:

 • met 1 click veranderen van de context (category)

 • geen filters nodig
 • 100% compatible met de BlackBerry Task applicatie
 • Simultaan gebruik van NextAction for Blackberry en interne takenbeheerder is mogelijk.
 • Werkt in combinatie metMicrosoft Outlook, Lotus Notes, ACT!, Novell Groupwise, etc.
 • Eenvoudige bediening: geen prioritering, slechts 1 context per actie, snelle invoer.
 • Categorieën die niet taak/next action gerelateerd zijn, worden verborgen.
 • Niet alleen taken, maar ook Contacts, Notes en Calendar worden betrokken in je GTD opzet.

NextAction! heeft een desktop add-in voor Microsoft Outlook. De BlackBerry client kost $49.99; de bijbehorende Outlook client maar liefst $100. Gecombineerd is het goedkoper, en het is zaak package deals van bijvoorbeeld BerryReview.com in de gaten te houden.

Viira

Viira helpt je emails en afspraken te verwerken onder projects en contexts met mogelijkheden als Next Actions, Day View, een overzicht van taken die al over de deadline zijn en synchronisatie met je kalender, zodat je BlackBerry Tasks niet meer nodig hoeft te hebben. Ook Viira heeft een Outlook maatje. Vermeldenswaard zijn verder:

 • Stay on top of your Inbox: je kunt taken aanmaken op basis van inkomende email, inclusief bijbehorend project, context of deadline.
 • Next Actions: Voor elk project, context of deadline kun je next actions aangeven.
 • Delegate: Delegate a project or context by email; send it to yourself for printing, review or archiving.
 • SMS Tasks: Add, organize text messages in your BlackBerry GTD system. Never let important information transmitted via SMS slipt through the cracks!

De gratis trial laat zich snel installeren. $30 is een beste prijs, bij de Outlook versie $70 krijg je de BlackBerry client cadeau.

Eigen conclusie

Ik heb een tijdje willen proefdraaien met Viira, maar merkte dat ik me goed red met de ingebouwde takenbeheerder van BlackBerry en Outlook door daar al jaren de categorieën benut te hebben voor contexten en projecten. De reminders houden me bij de les en in Outlook zorgen de views op de Tasks, vaak ook Categorie en deadline voor inzicht in de eerstvolgende acties.