ClearContext 5.2, Xobni en Priority Inbox getoetst op Getting Things Done

ClearContext 5.2

ClearContext, dat ik in mei 2008 voor het eerst besprak, is verrijkt tot versie 5.2. ClearContext focust op het automatisch filteren en het beheer van alle “bacn” mailtjes die geautomatiseerd je inbox vullen. Verder is in de flexibiliteit van het Dashboard en de Task Organizer het een en ander verbeterd. Ondersteuning voor de 64-bits versie van Microsoft Outlook 2010 is toegevoegd.Voor meer details kun je terecht op www.clearcontext.com. De personal editie is een gratis download.

Maar past het automatisch filteren en verplaatsen van mails bij Getting Things Done? Nee, want grofweg worden mails alleen maar verplaatst, waardoor ze later alsnog je aandacht vragen. Of je moet ClearContext zo instellen, dat de applicatie maar 2 keuzes maakt: verplaatsen naar @someday of prullenmand. Met alle respect, maar anders is ClearContext net een stofdoek: goed in het verplaatsen van stof.

Xobni

De steeds verdere uitbreiding van Xobni in Microsoft Outlook en BlackBerry gaat gepaard met uitspraken op Mashable als: “It’s these gadgets and Xobni additions that help make Outlook more of a productivity dashboard than e-mail client for users.” Nu gebruik ik Xobni al jaren en werkt de applicatie erg goed om mails, contactpersonen en andere context uit je Outlook weer boven water te krijgen, maar productiviteit zit dan vooral in versnelling van het zoekproces, niet in Getting Things Done.

Gmail Priority Inbox

Priority Inbox pretendeert “Your email will never be the same”, maar komt neer op intelligent filteren van belangrijke en minder belangrijke mail. Het systeem kan leren op basis van jouw eigen omgang met je mailbox. Daarnaast kun je zelf regels toevoegen over de afhandeling. Opnieuw: leuk dat een computerprogramma voor je denkt, maar het is slechts een grove schifting, niet een radicaal verdeel en heers over je binnenkomende berichten, verzoeken, etc.