3e Wintertrio wandeltocht rond Grolloo

De Zwaluwen, de wandelsportvereniging uit Assen, organiseerde vandaag hun 3e Wintertrio wandeltocht vanuit Grolloo, met start en finish in café / restaurant Hofsteenge. Grolloo, dat sinds het introductiekamp van de Economische Faculteitsvereniging van de Rijksuniversiteit Groningen in september 1989, in mijn hersenpan direct als Grolschloo wordt vertaald, ligt op de Hondsrug in Drenthe.

De 30 kilometer route liep zuidwaarts door het dorp, naar de bossen bij de driehoekige Ieberenplas, het Blanke Veen naar het westen tot hemelsbreed niet zo ver van het voormalig concentratiekamp Westerbork om door het Grolloërveen heen en weer te slingeren, de radiotelescoop in de Boswachterij Grolloo keurig te omzeilen om via diverse bospaden weer op het platteland richting het dorp Grolloo te trekken. Een expositieschuur van Staatsbosbeheer deed tweemaal dienst als rustplek. Helaas was deze derde ook de laatste wintertocht die De Zwaluwen organiseren vanwege het gebrek aan pijlenzetters. Die hadden vandaag hun best gedaan. Ondanks de harde wind en de vele houtkap in de boswachterij, stonden ze op hun plek. Geen regen en een fors tempo, in nog geen 4u50m de 30km rond. De GPS logger heeft de eerste 17 minuten langs de Schoonloërstraat gemist en pikte de satellieten pas op in de boswachterij.

Bijna 25km lang liep ik samen op met een drietal Groningse wandelaars uit Winschoten en Ter Apel. Handig om het tempo erin te houden, gezellig om te praten over gemeenschappelijke hobby op de vrije zaterdag.