Vrijbuiter-Stel wandeltocht rond Roden

De eerste lange afstand wandeltocht van 2011, georganiseerd door de FLAL, startte en eindigde vandaag bij de bekende kampeerhal De Vrijbuiter in het Drentse Roden. ‘s Ochtends ben ik amper binnen geweest, direct na het inschrijven werden de routebeschrijvingen uitgedeeld en kon ik vertrekken. ‘s Middags terug was het goed toeven binnen. Als mede-sponsor van de tocht (orthopedist Stel in Vries was de andere) deelde De Vrijbuiter aan de 444 deelnemers zakjes met gratis consumptiebon, wax creme, een thermometer/kompas van Bart Outdoor en nog wat kortingbonnen uit.  Als het dan buiten fors regent, is een kop koffie na 36,79 wandelkilometers erg lekker.
In Vries was een 2e rust bij Het Wapen van Leiden. Op de Brink van Vries staat de Bonifatiuskerk uit halverwege de 12e eeuw, grotendeels in Romaanse stijl, gebouwd. Het schip is veel eenvoudiger uitgevoerd. Het grote gotische koor werd gebouwd in 1425. Na de rust ging  de route verder via de Welterberg en Zuursche Landen naar de samenkomst met de 25 km op de Roderweg.  De wagenrust was bij melkveehouderij Bunnerveen van de familie Ipema. Daarna werd de route vervolgd langs een voormalige gaslocatie om over een stuw het Sterrebos in te gaan. In Roden wordt weer Havezate Mensinge gepasseerd, het beeld van Hindericus Scheepstra (schrijver van kinderboeken en de verhalen over Ot en Sien), de Catharina kerk, het beeld van Ot en Sien en het Gemeentehuis om vervolgens net de op een verder super bepijlde route er één te missen en zodoende voor het terugvinden van de Vrijbuiter een ruime kilometer extra te maken. In onderstaande SportyPal mashup is de in het hoge looptempo vertaalde frustratie goed af te lezen.Terug naar de tocht. Havezate Mensinge kent een rijke historie die teruggaat tot 1381. Van 1818 tot 1985 is de familie Kymmel eigenaar. Daarna is het landgoed verkocht aan de toenmalige gemeente Roden. Vanaf 1988 is het opengesteld als museum. Het Holveen dient in de winter als ijsbaan voor de RAS-dorpen (Roderesch-Altena-Steenbergen). Gaslocatie Langelo werd aan de linkerkant op een dijk gepasseerd. Daarna ging de route door de Langeloër duinen, het bos tussen Langelo en Norg met het bekende Jacobspad. Dit pad volgden we tot de 1e rust in cafézaal Zwaneveld in Norg. De 35 km verliet Norg via de Peesterweg en een mooi zandpad om vervolgens grote stukken van het Jacobspad te volgen. De 35 km ging vervolgens over het Noordse veld of “De negen bergen“. Dit is een gebied met heidevelden en is bekend om zijn grafheuvels. Deze grafheuvels zijn opmerkelijk omdat zij uit verschillende periodes stammen. Archeologen hebben vastgesteld dat onder de meeste heuvels 1 dode is bijgezet. In vele grafheuvels zijn voorwerpen gevonden zoals versierde bekers, bijlen, dolken, pijlpunten bij de mannen en sierraden bij de vrouwen.