Tweede indruk Mijnpensioenoverzicht

Bijna twee weken na de desillusie, vertaald in Schoenendoos toegankelijker dan Mijnpensioenoverzicht, heb ik de vraag van Klazien (“Hoe staat het eigenlijk met die site?”) beantwoord met een tweede, gelukkig pretriger lopende testronde. Diezelfde insteek kwam ik 18 januari in De Stentor tegen. Want, het persoonlijke pensioenoverzicht, te ontsluiten via DigID, is immers bedoeld inzicht te krijgen in de pensioenopbouw bij de diverse fondsen rond je werkzame leven. In mijn geval zijn dat er drie. Dat zie je na de Start in het blok Gegevens ophalen. Mis je gegevens, moet je contact opnemen met de betreffende pensioenuitvoerder. De site heeft daarvoor een totale lijst beschikbaar. Toch kan ik me voorstellen, dat je bij een collectie werkgevers zonder consequent waardeoverdracht gedaan te hebben, niet precies ziet welke uitvoerder mist.

Bovenstaande schrijvende merk ik ook, dat de sessie bij 5 minuten inactiviteit automatisch beëindigd wordt. Kortom: opnieuw inloggen om verder te kunnen. Vervolgens moet je 2 vragen beantwoorden rond

  • wisseling van werkgever en daarbij al dan niet waardeoverdracht gedaan hebben
  • al dan niet ooit gescheiden zijn.

Met de antwoorden en de gegevens van de uitvoerder wordt grafisch en met specificaties de pensioenopbouw in bruto bedragen per jaar aangegeven. Datzelfde kan voor het bedrag dat partner en achterblijvende kinderen krijgen bij je overlijden, of een opbouw per pensioenuitvoerder. Daar is de actualiteit het breekpunt. Alleen de gegevens van de SVB (voor het AOW-deel) blijken actueel, de in mijn geval twee andere uitvoerders tonen gegevens per 31 december 2009, nu bijna 13 maanden geleden. Het laatste jaar pensioenopbouw is er dus nog niet in verwerkt. En dus zeggen de bedragen niet alles.

Mijnpensioenoverzicht biedt tenslotte de mogelijkheid de gegevens af te drukken in PDF, inclusief de contactgegevens van de pensioenuitvoerders.

Bruikbaarheid

Zelf vind ik het hulpmiddel dat de NN pensioenadviseur een aantal maanden geleden na een presentatie bij het ondernemingspensioenfonds op ons huishouden losliet, veel inzichtelijker. Daar werd rekening gehouden met de pensioenopbouw van beide partners (!), de verschillende momenten waarop de pensioenuitkeringen gaan lopen, andere spaarpotten, effect van de hypotheek(aflossing) en vooral de bruto maandbedragen, die – met een bruto/netto verrekening onder huidige fiscale regels – meer sprekende getallen opleveren. Het Nationaal Pensioenregister heeft de benodigde gegevens simpelweg niet en kan zo’n opzet dus ook niet maken. Mijnpensioenoverzicht is dan welbeschouwd een view op de UPO’s van de betreffende fondsen, niet meer en ook niet minder.