Schoenendoos toegankelijker dan Mijnpensioenoverzicht

Na enkele jaren voorbereidingstijd is de door de wetgever in de Pensioenwet afgedwongen ontsluiting van pensioenopbouw voor individuele deelnemers bovenop de jaarlijkse Uniforme Penisoenoverzichten (UPO’s) sinds 6 januari 2011 eindelijk een feit. Iedereen kan naar Mijnpensioenoverzicht.nl om er AOW en via werknemersregelingen opgebouwde aanspraken opvragen. De Stichting Pensioenregister die de site beheert, is opgericht door de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen, de pensioenverzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De website wordt beschouwd als een publieke voorziening en is niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Toegang tot de gegevens krijg je via je Digid. Jammer voor alle expats, want om een Digid te krijgen moet je in de GBA geregistreerd staan.

Niet berekend op grote belangstelling

Pensioenen heeft de naam saai te zijn. Vanwege de enorme belangstelling was de site is een groot deel van de introductiedag overbelast. maar Stichting Pensioenregister verwachtte dat dat alleen 6 januari zo is. 7 januari ‘s avonds was het echter niet heel veel beter. Na het inloggen met Digid en het accepteren van de gebruiksvoorwaarden, bleef de site er hangen. Opnieuw Helaas, te druk. En behoorlijk valse start! Belasting kun je inschatten en vooraf testen.

Via een tv-campagne je aandacht gevraagd voor deze nieuwe voorziening. Mijn advies: houdt de campagne aan, zolang beschikbaarheid niet structureel beter is om verdere imagoschade te voorkomen. Recensies van de eerste 2 dagen in De Telegraaf, MijnGeld en FD zijn namelijk onverkort negatief. Schermen met 480.000 opgevraagde pagina’s is niet sterk, als het merendeel tot 404-pagina’s leidt en juist de “Helaas, te druk” pagina bovenin de Google zoekresultaten staat. Als zelfs op zondagmiddag 9 januari nog deze pagina getoond wordt, is mijn conclusie, dat een ouderwetse schoenendoos, in ons huishouden een ordner met UPO’s, polissen en correspondentie, veel toegankelijker is.