HB – Jesus Metal Explosion

      1 Comment on HB – Jesus Metal Explosion

De Engelstalige versie van Piikki Lihassa, Jesus Metal Explosion kwam eind 2010 uit en beschikbaar bij First Paradox Metalrecords. Vlak daarvoor was de Finstalige opvolger, Pääkallonpaikka, 18 oktober 2010 besproken uit. De volgorde is wat gewijzigd en er is nieuw materiaal toegevoegd ten opzichte van de Finse tegenhanger. De muzikale explosie houdt het midden tussen de symfometal op Frozen Inside en de gewaagde speedmetal experimenten op Päällonpaikka. Zangeres Johanna Aaltonen gaat er vanaf de titeltrack tot en met The Lord of Lords volledig voor. De 10 door gitarist / toetsenist Antti Niskala geschreven liedjes zitten strak in het vel. 4 vertalers zorgden voor een passende Engelstalige tekst, die in tegenstelling tot sommige Frozen Inside tracks natuurlijker passen. Loaded, compleet met strijkerssectie en achtergrondkoor snijdt recht, op It Is Time II een mid-tempo metal track slalomt Johanna over de toonladders. “Many nights I can find no rest as my conscience puts me on test. It is certain: if your hands are dirty you cannot live in peace..” Hands of Grace is een meezingballad met piano en koor. Nightmare roept de innerlijke strijd om God of duivel te dienen op, terwijl de drums beuken en Sofia Ylinen en Kaitsu Kanervo zich uitleven op strakke riffs. Holy Bible loopt de bijbelboeken en de belangrijkste thema’s langs in een mid-tempo nummer, waarop Antti en Johanna in duet spreekkoren doen. Na een dramatisch intro op piano ontpopt Abandoned zich tot een fraaie wals, waarop de strijkers veel toevoegen. Hoop voor mensen met een beschadigd zelfbeeld in King’s Design met – geheel in stijl van HB, een gesproken tekst erbij, ditmaal uit Jesaja 43:1. Tempowisselingen maken deze track extra interessant. Joy Upon The Lord raast in volle vaart voorbij, waarna de ballad The Lord of Lords alweer het einde markeert. Jesus Metal Explosion is afwisselend en een plezier om naar te luisteren. Complimenten om de anders tot het Finse taalgebied beperkte begrijpbaar te maken teksten ook in het Engels zo goed op de muziek te passen.