Derek Webb – Feedback

      1 Comment on Derek Webb – Feedback

Derek Webb maakt niet alleen scherpe songteksten die in de christelijke muziekwereld als luis in de pels wordt ervaren. De voorman van Caedmon’s Call levert als opvolger van Stockholm Syndrome (2009) met Feedback een instrumentaal worship album af rond het Onze Vader. Zelf licht Derek zijn project alsvolgt toe: “Worship is a complicated idea. Arguably, it’s what we all do, 24 hours a day (regardless of what we’re worshipping). And I’m aware of a lot of “worship product” in the marketplace I sometimes occupy. So I was cautious when I first started receiving the coordinates that would lead me to make ‘Feedback’. It was immediately conceptual and ambitious, so much so that I genuinely wasn’t sure I could do it. But this seemed to be the perfect posture in which to create something worthy of being called a “worshipful” piece of art. So I studied, meditated, struggled and prayed my way through this creative process, and it’s easily the most challenging thing I’ve done in my career. But I believe it’s been worth it, even just for the ways it’s stretched both my creative process and my faith as a follower of the Way.”

En als zelfs een atheïst blij wordt van Feedback, is er hoop voor het genre. Alleen in het afsluitende Amen hoor je woorden, voor de rest bevat de 37 minuten tellende 9 tracks, verdeeld in 3 movements (conform de protestantse indeling in dankgebed, smeekgebed en belijdend gebed) een aantal soundscapes. Alle liedjes werden door Derek Webb met Sandra McCracken gecomponeerd en met Joshua Moore geprogrammeerd en geproduceerd. Van akoestisch gitaarwerk op elektronische beats in Your Will Be Done On Earth As It is in Heaven, chillout op Our Father In Heaven, ingetogen pianospel op Hallowed Is Your Name en electronica en funk in For Thine Is_ A) The Kingdom B) The Power C) The Glory Forever And Ever.

Naast het album is er de set aan korte films van Scott Brignac (zie rechts), schilderijen van Scott Erickson die de gelaagde opzet van het Onze Vader, het verhaal door de eeuwen heen rond het gebed en impressie uit de moderne samenleving verbeelden en foto’s van de hand van Jeremy Cowart in het (digital) booklet te vinden. Samen kunnen ze helpen het bekende gebed nog eens vers voor vers door te bidden, te overdenken en te verrijken.