Concertverslag Schiller – Klangwelten Elektronik Pur in Osnabrück

De 2010 live tour van Schiller kwam niet dichtbij genoeg, je zult sowieso naar Duitsland moeten om deze toetsenvirtuoos live aan het werk te zien, maar de 2011 Klangwelten Elektronik Pur tour deed gisteravond het vanuit zowel Arnhem als Balkbrug goed aan te rijden Osnabrück aan, en dus kocht ik enkele maanden geleden een kaart. De grote Europsaal in de Stadthalle aan de Schlosswall rond de binnenstad bood het podium aan Christopher von Deylen en zijn maten Cliff Hewitt (drums), Christian Kretschmar (toetsen) en Ralf Gustke (drums). Een louter instrumentale set, zonder zangeressen en sprekers, onder het thema Klangwelten – Elektronik Pur met als bijzonderheid al in de concertzaal een surround mix.

Via Christopher’s Facebook pagina waren dinsdag al behind the scenes foto’s gepubliceerd met onder meer een deel van de setlist. En dat was weer handig om de thuis en in de auto te beluisteren tracks te bepalen: Tiefblau, Salton Sea, Lichtwerk, Schiller, Polarstern, Fernweh, Leidenschaft en Sommerregen als eerste serie.

De concertzaal stroomde na 20u langzaam maar zeker helemaal vol, voor velen na een eerste tussenstop bij de catering voor bier, wijn, pretzels of curry worst. De 1.000+ kregen een indrukwekkende show van het viertal, waarin de muziek voorop stond. Na de pauze Schöner Tag, Sehnshucht, Glockenspiel , Playing With Madness , Atemlos , Denn wer liebt , Soho, Heimathafen, Himmelblau, La Mer en nog een aantal. Het kwartet kwam niet met één toegift van Atemlos weg, maar werd opnieuw naar binnen geklapt en geroepen voor nog 2 songs, waaronder een geweldige uitvoering van Nachtflug.

Het gebruik van surround effecten was doordacht en niet overdadig. Je zit immers bij een concert, en niet in de bioscoop bij een actiefilm. Opvallend ook de elektronische bewerking van de componenten in de akoestische drumkit. De beide drummers hadden zeker een hoofdrol vanavond, wat spelen Cliff en Ralph superstrak! Met de concentratie van Christian en Christopher is het plaatje compleet. Nee, afgezien van een korte bandintroductie hoefde je géén tekst en uitleg te verwachten. Elektronik Pur, ambachtelijk en liefdevol gemaakt.

Kort voor 23u was het feest dan toch voorbij. De terugreis verliep soepel. De verlengde N36 verkorte de reistijd tot 85 minuten. Vergeleken met concerten in de Amsterdamse Melkweg ben je dan gewoon nog eerder thuis. Concertlocatie om te onthouden.