4e wintertocht 29 kilometer wandeling rond Balkbrug

De wisselingen in onze agenda rond de tafeltenniswedstrijd van Johan in Klazienaveen en de Open Dag op het Meander College in Zwolle, hielden tot het laatste moment de spanning mee te kunnen op de 4e wintertocht rond Balkbrug erin. De SWOS had Paddy’s Pub op het oog als startpunt, week – toen de pub nog gesloten was – uit naar Sporthal De Balk aan de Hoogeveenseweg, en kwam er ondanks de heropening van Paddy’s Pub in december 2010, niet meer op terug. En toch stonden vanochtend vroeg diverse wandelaars op de parkeerplaats van Paddy’s Pub, alle aanwijzingen in de SWOS nieuwsbrieven, wijzigingen op de websites van de wandelbond, wandelprogramma’s e.d. gemist hebbend. Natuurlijk wandel ik vaker in het Reestdal, maar georganiseerde lange afstand wandeltochten, waar je fietsend naar de start kunt, vormen een no-brainer.

De organisatie had ten opzichte van de 6e kleurentocht op 16 oktober 2010 een nieuw element ingebracht: het Schrapveen, aan de overzijde van de N48, waar nog wat Reest-passages aan te pas kwamen. Na de eerste platgetreden paden in de Haardennen en het Heuveltjesbos, langs de camping en de oude trambaan, wachtte het orgel in de de kerk van Oud-Avereest voor de eerste controle. Via het Reestdal en een gedeelte van de Takkenhoogte staken we door richting het noorden, langs nieuwe berkenbosjes naar de volgende rust bij boerencamping Achter ‘t Koeienpad. Daar was een toilet en koffie wel lekker, voor de rest trok het fraaie zonovergoten winterweer buiten. Thermo-ondergoed, handschoenen en muts waren nodig, maar dan heb je ook een perfecte wandeldag. Via Nolde richting de volgende stop, De Kruidenhoeve, waarna de Reest en de N48 nogmaals overgestoken werd. Door naar de Meeuwenweg en Nieuwe Dijk, om via Den Oosterhuis naar het Kategerbos te gaan. Bij molen De Star in Balkbrug was de laatste rust. Via de Ommerschans, het Dronkemanslaantje, Regentenlaan, Molenweg en het bedrijventerrein van FrieslandCampina en Buiter Beton terug naar de sporthal. Volgens de routebeschrijving zou het 29,8km zijn, de GPS logger houdt het op 28,74 km (en nee, ik heb keurig de pijlen gevolgd). Met 6,1km/u weer een lekker tempo.