Museum De Fundatie in Zwolle

Ik bezocht in de kerstvakantie Museum De Fundatie in Zwolle vanuit het besef dit dichtbij gelegen museum nog nooit eerder bezocht te hebben. Museum De Fundatie aan de Blijmarkt heeft zelf een internationale collectie oude kunst, moderne en hedendaagse kunst, kunstnijverheid (glas, keramiek en meubels, met name uit de 17e, 19e en eerste helft van de 20e eeuw), niet-westerse kunst en een kleine collectie etnografica. Tot in mei wordt de bovenverdieping gebruikt voor de tentoonstelling van Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein. Nooit geweten, dat achter de stugge muren van de burcht in Vaduz (we zijn er 15 augustus 2002 geweest) zulke kunstliefhebbers en -verzamelaars rond Hans-Adam II wonen.

Friedrich von Amerling 012

Image via Wikipedia

Voor de eerste maal zijn deze werken in Nederland te zien. In 2012 gaat e.e.a. definitief naar het Liechtenstein Stadtpalais in Wenen. De expositie in Zwolle laat werk zien van het allerhoogste niveau met ruim 150 schilderijen, beelden, meubelen en gebruiksvoorwerpen. Weense grootheden als Rudolf von Alt, Friedrich von Amerling, Ferdinand Runk en Ferdinand Georg Waldmüller zijn vertegenwoordigd met indrukwekkende portretten, landschappen en genrestukken naast gerenommeerde Europese kunstenaars als Antonio Canova, Francesco Hayez en Elisabeth Vigée-Lebrun. Van de Kaiserliche Porzellanmanufaktur Wien is divers porselein te zien.

Rosen (1843)

Image via Wikipedia

Verder worden momenteel 5 in bruikleen zijnde schilderijen van Zwollenaar Gerard ter Borch, moderne tekst in beeld uitingen van Kim van Norren en werken van Vincent van Gogh, een enkele Marc Chagall, schilderijen uit de Rembrandt school en nog wat andere neoklassieke, impressionistische en expressionistische schilderijen getoond. Op dinsdag t/m zondag kun je er van 11-17u terecht. Zelfs was ik na een klein anderhalf uur door de bezichtiging heen, tevreden met wat ik heb kunnen zien.