Het jaar afsluiten met tradities: terugblikken op 2010

In december 2009 heb ik een aantal blogs gewijd aan trends:

Het leuke van trend watching is, dat je een extrapolatie vanuit het heden doet en daarmee bij lezers herkenning oproept. De trends zijn ook niet aan een kalenderjaar gebonden, dus herbruikbaar in volgende jaren. Tenslotte kun je voor elke ervaren trend eigen ‘bewijzen’ zoeken om je gelijk te halen of te brengen. Lees maar eens een boek als World Megatrends van Adjiedh Bakas of Coolhunting: chasing down the next big thing van Peter Gloor & Scott Cooper. Doe je echt je best, kun je er zelfs trend watcher van het jaar mee worden.

En dus zien we de trends werkelijkheid worden

Ja, Social Sunday initiatiefnemer Fred Omvlee mocht als innovator op 30 november zijn 45e verjaardag vieren bij TEDxAmsterdam. Fred broedt inmiddels op een ReliTEDx in mei/juni 2011. En ja, smartphones als zoete broodjes, terwijl de eigenaren ook zelf zeer mobiel zijn, loyaliteit aan het merk is ver te zoeken. Sociale netwerken vervlechten, maar consumenten kiezen, combineren niet. Echt een Unified inbox gebruiken zit er dus veelal niet in. Niet alleen denken over, maar aan de slag met het nieuwe werken, zo ‘hot’ dat een IPMA lezing over de invloed van het nieuwe werken op projectmanagement tweevoudig het aantal beschikbare plekken trok.

10-10-10 opnieuw een sponsorloop voor scholing van Indiase meiden, terwijl dezelfde zondag de wereldwijde klimaatcampagne 10-10-10 werd gehouden.

En dus zien we trends geen werkelijkheid worden

Tegelijkertijd, onder de roze wolk met de beide benen op de grond constateer ik, dat de kerk niet veel zichtbaarder is geworden in de wereld, dat ondanks alle nieuwe werken hype files op de snelwegen niet verdwenen zijn en dat de werkelijke verbondenheid tussen mensen ondanks het aantal vrienden, volgelingen, etc. op sociale netwerken niet groter is geworden. En we zien vooral andere hits oppoppen, zoals de alweer 10 miljoenste verkochte iPad, de opmars van Groupon tot $5,3 marktwaarde en warme belangstelling van Google en de voorlopige hegemonie van Facebook ten koste van Myspace en Live. Worden we echt blij van Zynga games als Farmville? En is e-mail nu dood of springlevend als Facebook een eigen berichtendienst aankondigt? En wat zegt de marktwaarde van Twitter ($3 miljard) of Groupon ($5,3 miljard) als niemand het betaalt? Ga vooral door met twitteren, maar weet, dat slechts een miniem deel gelezen wordt of aangehaald of beantwoord wordt. Tijd om te ontnuchteren.

Hoe kijk jij terug op 2010? Welke dromen werden werkelijkheid en welke niet?