28e Winterkwartet wandeling rond Ruinen

Café Brinkzicht was vandaag start en finish van de 28e door TIGO Steenwijk georganiseerde Winterkwartet wandeling vanuit Ruinen. De late startmogelijkheid (9u) weerhield me vandaag de 40 kilometer te doen, omdat het ruim een week voor de kortste dag om 16u ‘s middags echt al schemert. 25 wandelkilometers dus, hoewel deze variant in werkelijkheid 26,5 kilometers telde.

Na ‘s morgens veel bekende gezichten van vorige wandeltochten weer gezien te hebben, haast dringen om een routebeschrijving en lachen om de enthousiastelingen die te hard starten en binnen een uur weer ingehaald zijn, is het de rest van de route lekker rustig. De eerste lus ten oosten van Ruinen eindigt weer bij Brinkzicht in het dorp. De eerste ruim 10 kilometers zitten er dan op. Na een toiletbezoek, krentenbol en een halve liter drinken kan ik er weer tegenaan. De tweede ronde is ten noorden van Ruinen, over het Nationaal Park Dwingelderveld, langs het Natuurmonumenten bezoekerscentrum, de schaapskooi, de Astron radiosterrenwacht van Dwingeloo onder Lhee en linksom via behoorlijk gladde bospaden naar de Anserdennen en het gelijknamige theehuis.

Eenmaal weer buiten het bos stond een auto met voorraad oliebollen de wandelaars op te wachten. Krachtvoer voor het laatste stuk naar Ruinen. In flink tempo weer, want gemiddeld gaat het nog 6,5 kilometer per uur. Heel ander ritme dan dat van de bezoekers van Proef de heerlijkheid, een soort lokale kerstmarkt op de Brink in Ruinen. Het traject en de snelheden staan hieronder weer, met dank aan SportyPal voor het loggen op m’n BlackBerry.