TEDx Amsterdam 2010 Ideas worth spreading and doing

Voor de 2e editie van TEDxAmsterdam, ditmaal in de Stadsschouwburg, had ik voor simulcast locatie Filmhuis Oosterbeek gekozen. Kultuurwerkplaats zou hier een live stream van het avondprogramma vanaf 16.45u organiseren. De homo economicus in optima forma: gewoon 8 uur facturabel bij de opdrachtgever in Arnhem-Zuid en dan naar Oosterbeek om voor slechts €7,50 de inwendige mens te gedenken en intussen inspiratie op te doen over Science & Fiction. Helaas kreeg ik 24 november bericht, dat te weinig mensen zich hadden aangemeld om de simulcast te laten doorgaan. Als alternatief was het Watermuseum in Arnhem beschikbaar gekomen, maar intussen had TEDx ook bekend gemaakt de hele dag via www.tedxamsterdam.com te zullen streamen. Ofwel: op naar huis om er toch via de live stream zoveel mogelijk van mee te pikken.

Ideas worth spreading

Vlak voor 18u begon het al goed met een drietal korte presentaties, waarvan Treemagotchi als beste opviel. Digitaal boompjes planten in een app om global thinking wat makkelijker om te zetten naar global doing en zo armoede te bestrijden.

Rogier van der Heide is  Chief Design Officer for Philips Lighting. In zijn presentatie verkende hij nieuwe en unieke manieren waarop licht gebruikt kan worden om menselijke behoeften te vervullen. Zijn statement had zo in een preek kunnen zitten of een parafrase van Anberlin’s Dark is The Way, Light is The Place kunnen zijn:

Misschien gaan we dankzij slimmere verlichtingsoplossingen die technisch al voorhanden zijn, ook beter de hemellichten in het donker zien. Lijkt me weer geweldig!

Tijdens het diner kon ik het interview met ice man Wim Hof bekijken. Oefening baart kunst, en ja, zijn verhaal snijdt wel hout. Meer moeite had ik met Aubrey de Grey die het ouder worden te lijf wil gaan. Fokke & Sukke wisten vandaag al raad met deze bebaarde 47 jarige Brit. Praktisch en ook inlevend was het verhaal van reconstructief plastisch chirurg Irene Mathijssen. Om 19.35u was het tijd voor de deelnemers om aan de buitenzijde van de Stadsschouwburg de op het gebouw geprojecteerde lichtshow van Arnout Hulskamp te bekijken.

Ik had de making of al eerder gezien, maar live was het resultaat ook erg mooi. Overigens net als met indrukwekkend vuurwerk dat altijd te vroeg afgelopen is, vond ik de “Is that it?” reactie van een bezoeker op de live stream wel herkenbaar.

Op 24 oktober 2010 schreef ik over de competitie Africa Unsigned. Uit deze publieke investeringsronde in 3 Afrikaanse musici is Muthoni the Drummer Queen als winnares gekozen. Muthoni mixt salsa, kwaito, afro-rock, taarab, rap, floetry en R&B en mocht de aanwezigen vermaken.

Vanuit kamer 701 in een Italiaans hotel sprak acteur Rutger Hauer via een Skype verbinding. Naast zijn filmwerk is hij een toegewijd environmentalist en heeft de Rutger Hauer Starfish Foundation opgericht om AIDS onder de aandacht te brengen. In het korte interview vooral aandacht voor zichzelf, zijn filmpjes en ervaringen met nieuwe technologie. “Perfect is for dead people”, daar mocht het publiek op nakauwen.

Ideas worth doing

Happy birthday voor Jim Stolze, de drijvende kracht achter TEDx Amsterdam die nog eens benadrukte, dat alleen door ideeën tot werkelijkheid te transformeren de wereld werkelijk wat heeft heeft aan TEDx. TEDx Youth (gehouden op 20 november 2010) is natuurlijk maar één schakel daarin. Het is te makkelijk om de jongere generatie voor ons karretje te spannen. Ook TEDx Change, een eveneens 20 november in New York gehouden event aangejaagd door de Bill & Melinda Gates Foundation is een manier, maar niet de enige.

Marlon Parker een zogenaamde Social Entrepreneur en alweer 10 jaar lector aan de Cape Peninsula University of Technology met ICT for Community Empowerment als specialiteit. Hij schreef mee aan The social and economical impacts of e-commerce.  Eén van de initiatieven die hij ondersteunt is het Advice Support Network voor 40.000 nieuwe mobiele bellers in Zuid-Afrika.

Ideas worth hiding

Hans Teeuwen werd met zijn 2010 show Smooth & Painful genomineerd voor een Chortle Award, maar zijn optreden was alleen voor de gelukkigen in de Stadsschouwburg of één van de simulcast locaties. Hoezo Ideas worth spreading?

Ideas worth mapping

Als ik vandaag de gelegenheid had gehad, was ik ingegaan op de uitnodiging van het Haagse World of Minds en HyperShifters om bij te dragen aan hun live mind mapping activiteit rond TEDxAmsterdam. De vruchten in de vorm van mind maps van de vele toespraken blijven gelukkig bewaard. Complimenten aan de organisatie van het evenement. Driemaal is scheepsrecht, dus wat mij betreft tot de bij de 3e keer!

Ideas for related content: