Social address book: Cyncz

Image representing CYNCZ as depicted in CrunchBase
Image via CrunchBase

In mijn tocht langs kandidaten voor een social address book, stuitte ik onlangs op de startup Cyncz. Het pretendeert alle contactgegevens ongeacht je device te kunnen ontsluiten. Ofwel: subscription based contact aggregation, consolidation, and “two-way” synchronization service that manages your contacts spread across multiple address books.

De claim

GMail, Novell Groupwise, Lotus Notes en Outlook, maar ook Windows Mail en Yahoo!, de sociale netwerken Facebook , Myspace, LinkedIn in sync op de desktop (Outlook 2007/2010, Mac), BlackBerry, Windows Mobile, iPhone en Android. Email clients (MS Outlook,  etc), plus CRM tools als Salesforce.com en Sugar CRM.

Daarmee zou Plaxo overtroffen worden, want Plaxo synchroniseert met Outlook, Windows Mail, Yahoo!, AOL en Gmail voor Windows Mobile, Mac en iPhone en importeert alleen vanuit LinkedIN. Plaxo heeft niets met BlackBerry, Myspace, Android of Salesforce.com. Zou ik mijn Plaxo premium account kunnen opzeggen?

De praktijktest

Conform de Cyncz tour video is een account snel geregeld. Om Outlook niet te belasten (de perikelen rond dubbele synchronisaties met Plaxo, LinkedIN en Xobni ben ik niet vergeten), kies ik ervoor als eerste Gmail, BlackBerry en Cyncz met elkaar te laten synchroniseren. De BlackBerry download is slechts 43kb groot, kent een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse synchronisatie en is zo basaal uitgevoerd, als je van een in de achtergrond draaiende app verwacht. In 2 minuten tijd is mijn adresboek van ruim 1500 personen naar Cyncz gestuurd, zo stelt de applicatie….. Op Cyncz is echter géén enkele contactpersoon aangekomen. Een paar minuten en schermverversingen later nog een synchronisatie, weer 2 minuten en een maagdelijk leeg online adresboek.

Zo’n grove belediging van eindgebruikers had ik niet verwacht. Terwijl ik Syncz weer van mijn BlackBerry verwijder, verbaas ik me over andere missende onderdelen op Syncz.com. Want de synchronisatie met Facebook en LinkedIN is ‘coming soon’. En van de CRM tools wordt alleen Salesforce.com ondersteund. Novell of Notes zijn in geen velden of wegen te bekennen. Ook het anytime, any device gaat niet op vanwege het missen van Plaxo als synchronisatiepunt. En wat uit de demonstratievideo blijkt, is dat de met Gmail contactpersonen gesynchroniseerde gegevens in de Other contacts map terecht komen, niet My contacts. Verder ontbreekt een account beheer functie. Je kunt alleen inloggen en uitloggen, account verwijderen, credentials verrijken o.i.d. is er niet bij.

Conclusie

Cyncz is software die nog lang geen beta status mag dragen, laat staan blootgesteld aan publiek.