Kennismaken met Linux Mint Isadora

Logo Linux Mint
Image via Wikipedia

Op de universiteit (1989-1993) experimenteerde ik naast toenmalige Microsoft DOS versies ook met UNIX en X Window. Daarna kwam Linux in opkomst, maar op één of andere wijze hing rond dit alternatief voor Windows op pc’s toch een sfeer van Do It Yourself, zelf bij elkaar moeten harken van drivers en programma’s om een werkbare systeemomgeving te creëren. De tijden veranderen, tegenwoordig zijn er distributies van Linux inclusief hulpprogramma’s die je via een ISO image op CD of DVD kunt zetten en je Windows pc mee kunt belagen. In deze eerste test heb ik Linux Mint 9 Isadora getest, over een paar dagen is Ubuntu 10.10 aan de beurt.

Wat is Linux Mint 9 Isadora?

Isadora is een volledig werkende Linux omgeving, gebouwd op Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, Linux 2.6.32, Gnome 2.30 en Xorg 7.4, aangevuld met diverse software suites, zoals Firefox, Thunderbird, diverse systeemhulpprogramma’s, grafische programma’s, multimediaspelers, maar ook de OpenOffice suite, Flash en een groot aantal codecs en drivers. Allemaal gratis. Isadora focust op gebruikersvriendelijkheid. Dat merk je vanaf de eerste seconde dat de in mintgroen uitgevoerde user interface je benadert.

Welke mogelijkheden biedt de distributie DVD?

 • demonstratiemodus vanaf DVD zonder software installatie op je computer
 • installatie in een eigen partitie, zodat je bij opstarten van je pc kunt kiezen onder welk besturingssysteem je wilt werken
 • installatie binnen Windows zonder eigen partitie. Zoals elk ander programma kun je dan Linux Mint starten. Modus- en schijfprestaties zullen dan minder zijn, omdat je Windows wel degelijk gebruikt.

De release van 18 mei 2010 biedt nog veel meer, zie daarvoor de release notes of veelgestelde vragen. Mocht je eerdere versie(s) kennen, zijn de nieuwe en gewijzigde onderdelen in Mint 9 Isadora velerlei.

De test

In eerste instantie heb ik Isadora vanaf DVD in de demonstratiemodus gestart en wat rondgestruind in de bestandsverkenner, openen en bewerken van bestaande Microsoft Office bestanden met OpenOffice alternatieven. Getipt was ik op het werk al over het spontaan komen melden van beschikbare updates van (systeem)programma’s. Zelfs in de demonstratiemodus werden me binnen enkele minuten 66 updates aangeboden. Overigens is de user interface behoorlijk Windows-georiënteerd, zo moeilijk is de overstap ook weer niet. Natuurlijk is de naamgeving, uiterlijk van knoppen, etc. anders, maar de bediening had ik gemakkelijk te pakken.

In de software package manager kun je packages selecteren rond software-thema’s als wetenschappelijk, grafisch, ontwikkeling en networking. Via Softwarebeheer kun je specifieke programma’s zoeken, zonder daarvoor het web zelf te hoeven afstruinen.

Vervolgens heb ik de installatie van Mint gestart. Na de van Windows installaties bekende configuratieinstellingen van taal, tijdzone en toetsenbord krijg je de keuze om Mint naast Windows of in de plaats van Windows te installeren. Bij de laatste optie heb je de mogelijkheid zelf de partitiegrootte in te stellen. Het herpartitioneren kost wel even tijd, maar dat is onder Windows natuurlijk niet anders. Binnen 10 minuten krijg je de mogelijkheid je aanmeldinggegevens aan te maken, zelfs de Windows accounts en instellingen voor de betreffende gebruiker(s) over te nemen en de installatie verder voort te zetten.

In 10-15 minuten is de installatie achter de rug. Er staan direct vele updates (in mijn geval 311) klaar die ook snel gedownload en verwerkt zijn. Handig vind ik dat de update manager, maar ook de installatie van nieuwe software ontsloten wordt met je wachtwoord, zodat je niet snel vergissingen begaat.

Spannend is natuurlijk hoe deze Linux versie omgaat met de diverse USB apparaten, zoals onze oudere HP PSC 750 multifunctional printer/scanner en een fotoscanner. Voor de HP wordt een beroep gedaan op HPLIP, HP heeft zelf een printerdriver sectie voor Linux. De fotoscanner komt er minder gelukkig af, maar daar zoek ik nu ook even niets voor.

Werkt de favoriete software? Zijn er alternatieven?

Wil de Linux Mint Isadora installatie echt een volwaardig alternatief voor de ingerichte Windows configuratie zijn, gaat het niet alleen om het besturingsysteem en drivers voor randapparatuur, maar ook om de ondersteuning voor functies die ik gebruik. Zodoende hieronder de ervaringen en alternatieven.

 • Microsoft Office: alternatief is meegeleverde OpenOffice
 • Microsoft Outlook: alternatief is meegeleverde Thunderbird. Migratie of synchronisatie met bijvoorbeeld Xobni, Plaxo, e.d. heb ik nu niet bekeken.
 • BlackBerry desktop manager: helaas pindakaas, RIM ondersteunt géén Linux en Wine biedt geen volledige USB ondersteuning. Volgens experts is VMplayer als Windows 7 gast een optie.
 • Irfanview: alternatief is meegeleverde Gimp
 • iTunes: moet onder Wine.
 • Spotify: er is momenteel een Linux preview versie, maar installatie vereist wel technische kennis. Werkend alternatief is Spotify onder Wine draaien.
 • Windows Commander: allerhande verkenners en ftp clients zijn beschikbaar
 • NotePad++: allerhande tekstverwerkers zijn beschikbaar
 • Digsby: alternatief is meegeleverde Pidgin messenger. Er zijn vast meer alternatieven.
 • AIR toepassingen als Mixero: werkt prima. AIR wordt ook op Linux ondersteund en dus ook AIR applicaties als Mixero.
 • TrueCrypt: Linux versie is beschikbaar, maar moet vanaf Truecrypt website worden opgehaald.
 • Skype: beschikbaar
 • Google Earth, Chrome, etc: beschikbaar
 • Online Bible: moet onder Wine.
 • OpenWorkbench: moet onder Wine, alternatieve projectmanagement hulpmiddelen voor Linux zijn er genoeg.

En wat vinden de kinderen ervan?

Waar je als volwassene wat meer weerstand tegen veranderingen toont, het achterlaten van vertrouwde programma’s als Word en Outlook is zo’n voorbeeld, is het als kind makkelijker omschakelen. De kinderen waarderen de snelheid van Linux, de toch wel vertrouwde bediening, het kunnen IM’en met Pidgin of direct internetten met Firefox.

Conclusie:

Ook voor serieus privé gebruik en allerhande zakelijke toepassingen is de Linux Mint Isadora in combinatie met gratis open source programma’s of onder de Windows shell Wine draaiende al gratis of in licentie zijnde Windows programma’s een prima te configureren omgeving.

Handig zijn de software portal, gebruikershandleiding en tutorials.