Global Leadership Summit 2010 dag 2

De 2e dag van de Global Leadership Summit, (zie ook mijn verslag van de 1e dag) via videocast zaterdag 28 november 2010 in De Pijler in Lelystad bracht de volgende sprekers.

Jeff Manion – Het tussengelegen land

Jeff Manion staat bekend om zijn levendige stijl van onderwijzen en passie voor het communiceren van de Schrift op een heldere en relevante manier. Hij is meer dan 25 jaar predikant geweest van de Ada Bible Church in West Michigan. Zijn kerk met 6.000 leden werd door het tijdschrift Outreach benoemd als één van Amerika’s grootste en snelst groeiende kerken in 2009.

Met videobijeenkomsten en twee buitenlocaties streven ze ernaar om binnen een grote kerk het gevoel van een kleine kerk te creëren.

The Land Between: Finding God in Difficult Transitions is Manions laatste boek en niet verwonderlijk ook het thema van zijn presentatie. Tussen de achtergelaten zekerheden en de nog onvervulde beloften ligt vruchtbare grond voor jammerklachten en als ondragelijk ervaren lasten. God voorziet echter op diverse manieren. Er kan een transformatie plaatsvinden in ons leven, maar dat vereist wel vertrouwen in Hem. In onderstaande mind map is Jeff Manion’s boodschap samengevat.

Verwerking Daniel Pink

Henk Jan Kamsteeg, trainer en eindredacteur van Leadership Magazine, loodste ons voorafgaand aan de lunch door een workshop om de boodschap van Daniel Pink (motivatie, erkenning) te verwerken en praktisch te maken. Niet alleen de prestatie (taak, opdracht, missie), maar ook de tevredenheid is belangrijk te voeden om het op lange termijn vol te houden.

Sessie 7 Andy Stanley

Onder het leiderschap van Andy Stanley is North Point Community Church in Alpharetta, in Georgia, één van de grootste en meest vernieuwende kerken in de Verenigde Staten geworden. De kerk, opgericht in 1995, is uitgegroeid tot drie locaties en een wekelijkse opkomst van meer van 22.000 mensen. Ze hebben ook geholpen met het oprichten van meer dan 20 strategische partnerkerken in Noord-Amerika. Stanley is een dynamische spreker en auteur van boeken waaronder Visioneering, Next Generation Leader en Communicating for a Change. Zijn nieuwste boek, The Principle of the Path, verkent een basiswaarheid die gevoelens van spijt kan verdrijven, door mensen met succes te helpen bewegen van waar ze zijn naar waar ze echt naar toe willen. Onlangs verscheen Hoe goed is goed genoeg… als niemand volmaakt is, waarin populaire opvattingen over de hemel worden ontnuchterd.

Stanley deed een wat nadrukkelijke pogingen onoplosbare, maar handelbare problemen op te roepen en in vogelvlucht handreikingen te doen om ermee om te gaan. De claim de maatregelen allemaal zelf bedacht te hebben, klonk niet geloofwaardig. Hoewel de bedoeling was juist niet met een win-win, 50/50 oplossing te komen, zijn welbeschouwd veel technieken of processtappen direct ontleend aan onderhandelingstechnieken. Voor wie echt verdieping zoekt op taaie vraagstukken, ogenschijnlijk onoverbrugbare tegenstellingen die telkens weer de kop opsteken, beveel ik zelf eerder Hans Vermaak  – Plezier beleven aan taaie vraagstukken aan. Stanley’s verhaal vind je hieronder samengevat.

Blake Mycoskie TOMS shoes

Blake Mycoskie lanceerde vijf succesvolle bedrijven voor zijn dertigste en wordt gezien als één van de meest dynamische seriële ondernemers van vandaag. Hij is het best bekend als de oprichter en ‘hoofd schoengever’ van TOMS Shoes, een for-profit bedrijf met een uniek sociaal ondernemingsmodel dat enorme media-aandacht heeft getrokken. Voor elk verkocht paar voorzien ze een kind in nood van een paar schoenen en zo hebben ze tot op heden meer dan 400.000 paar schoenen weggegeven aan kinderen in de hele wereld. Darren Whitehead, predikant van Willow Creek Church in South Barrington, Illinois, interviewde de bevlogen Mycoskie over het leiden van TOMS, de onderliggende business en geestelijke principes. “Het is nooit te vroeg om te gaan geven.” Laat je klanten je marketing doen vond ik wel een fantastische illustratie bij TOMS. Op 5 april 2011 is er weer een Dag zonder schoenen, waarop ditmaal 1.000.000 mensen verwacht worden aandacht te vragen voor mensen voor wie schoenen al een onbereikbaar goed is.

Christine Caine – Leiding geven met hoop

Christine Caine staat bekend om haar talent om diepgaande boodschappen van hoop en inspiratie over te brengen. Het bereiken van verlorenen, het versterken van leiderschap, het verdedigen van rechtvaardigheid en het wereldwijd opbouwen van de lokale kerk gaan haar aan het hart. Ze is al 20 jaar deel van het leiderschapsteam en predikant van Hillsong Church in Sydney, Australië, en leidt ook de organisatie Equip & Empower Ministries. Onlangs startte ze The A21 Campaign, een organisatie voor de zorg en het herstel van slachtoffers van mensenhandel. Ze is een enthousiast gelovige in de hoopgevende kracht van de lokale kerk en de auteur van A Life Unleashed, Stop Acting Like a Christian – Just Be One, Run To Win, en haar nieuwste boek, Can I Have (and do) It All, Please?

Ondanks alle aandacht voor managementaspecten, goed en minder goed functionerend leiderschap in een kerk of gemeente, blijft het evangelie een boodschap van hoop voor een duistere, gebroken wereld. Deze hoop geeft brandstof aan passie om daadwerkelijk om te zien naar mensen. Vast niet toevallig dat de nieuwe single van Pristina met Jayne Cawthon Hope Against Hope (lyrics) in m’n hoofd speelde.

Andere indrukken
Lees ook zeker de persoonlijke indrukken van GLS 2010 van Paul Abspoel met wie ik deze 2 dagen regelmatig mocht bijpraten. Paul heeft vandaag nog een stuk over TOMS shoes toegevoegd. Ook Auke Hoekstra was onder de indruk van Blake Mycoskie.