Global Leadership Summit 2010 dag 1

Willow Creek Nederland heeft opnieuw de Global Leadership Summit die in augustus in Chicago gehouden werd via videocasts op drie 2-daagsen  beschikbaar gesteld aan zoveel mogelijk Nederlandse leiders van (christelijke) organisaties, kerken en gemeenten. Na Drachten (29-30 oktober) en Houten (12-13 november) verhinderd te zijn had ik tijd gereserveerd om vandaag en morgen in het gebouw van de evangelische Kerk De Pijler in Lelystad te zijn, mensen te ontmoeten en te leren over en reflecteren op leiderschap. Mee in de tas wit papier, kleurstiften, kortom: live mindmapping tijd!

Sessie 1 Bill Hybels

Bill Hybels is de oprichter en hoofdpredikant van de Willow Creek Community Church in South Barrington, nabij Chicago, en raadsvoorzitter van de Willow Creek Association. In 1995 bracht hij de Global Leadership Summit bijeen, na een ingeving van God om de geestelijke gave van leiderschap in de lokale kerk te helpen opbouwen en ontwikkelen. Met visie en passie om elke lokale kerk haar door God gegeven potentieel te zien bereiken, spreekt hij in de hele wereld over strategische vraagstukken rond leiderschap, evangelisatie en kerkgroei. Hij is een buitengewoon communicator en auteur van meer dan 20 bestsellers, waaronder Wijsheid voor Leiders en het nieuwe The Power of a Whisper: Hearing God and Having the Guts to Respond. Dit boek wordt in het Nederlands gespresenteerd tijdens de Global Leadership Summit.

Ik had Hybels nog nooit horen spreken en vond hem niet erg sterk. De anekdote over een bruiloft, waar de pianiste Bill’s commando niet opvolgt met een verwachte knik liet het waarom volledig in het midden en toonde genadeloos de valkuil van het als ‘leider’ zelf maar dichtlopen van gaten. Hybels bediende zich van veel grapjes over leiderschap en gemeenteleleven, waardoor een iets oppervlakkige luisteraar de indruk zou krijgen, dat er wel degelijk een hiërarchisch verschil zit tussen leiders en volgers, leider / nederige, leider/goede leider, terwijl juist in een christelijke context die er niet zou moeten zijn. Zie voor de rest van zijn Leiders brengen mensen in beweging presentatie de mind map.

Sessie 2 Jim Collins

Jim Collins is een vermaard Amerikaans handelsdenker en een leraar voor leiders in de zakelijke en sociale sectoren. Hij is de auteur van de bestsellers als Good to Great en Built to Last. Hij bestudeert bedrijven – hoe ze groeien, hoe ze tot topprestaties komen en hoe goede bedrijven geweldige bedrijven kunnen worden. Zijn artikelen, gebaseerd op baanbrekend onderzoek, verschenen in Fortune, BusinessWeek, The Economist , USA Today en Harvard Business Review. Zijn nieuwste boek, How The Mighty Fall: And Why Some Companies Never Give In, kijkt naar veelvoorkomende fouten van organisaties in verval en wat leiders kunnen doen om de negatieve patronen terug te draaien en opnieuw op te bloeien. Hoewel hij zichtbaar moeite had in zijn verhaal voldoende vaak ‘kerk’ als doelgroep in te lassen, doet zijn boodschap er wel degelijk toe. Eén van zijn uitspraken trof me in al zijn oprechtheid: “I live from great questions.” Ook van Collins’ boodschap heb ik een mind map als samenvatting gemaakt.

REVEAL

De werkgroep REVEAL van Willow Creek onderzoekt en adviseert in geestelijke groei in een plaatselijke gemeente. Een soort geestelijke peilstok. De Nederlandse REVEAL werkgroep presenteerde de opzet van het enquetehulpmiddel, de wijze waarop resultaten aan de gemeenten worden teruggekoppeld en de (on)mogelijkheden van dit instrument. Met een lunchbox op schoot een leerzaam tussendoortje.

Sessie 3 Daniël Pink

Aan Daniel Pink, succesvol auteur, zakelijk denker en voormalig speechschrijver voor het Witte Huis, wordt de definitie van een nieuw tijdperk van werk toegeschreven. Zijn boek Een compleet nieuw brein (ik besprak de Engelse versie A Whole New Mind) onderzoekt de verschillende ‘rechterhersenhelft’ vaardigheden die nodig zijn voor onze overstap van het Informatietijdperk naar het Conceptuele Tijdperk. In zijn nieuwe boek, Drive, bekijkt hij de wetenschap van motivatie, en hij zal belangrijke bevindingen onthullen over de krachten die werknemers in goed geleide organisaties van de toekomst drijven: autonomie, meesterschap en zingeving. Pink is ook de auteur van Free Agent Nation en zijn artikelen over het bedrijfsleven en technologie verschenen in The New York Times, Harvard Business Review, Fast Company en Wired.

Pink is qua beloningsbeleid voor kerken heel nuchter: er zijn niet veel wortels te vergeven. Beloning als motivator om je in te zetten voor een kerk(gemeenschap) is dus gedoemd om te falen.

In de toespraak gleed hij door de stof van Drive heen, met opvallend weinig aandacht voor het Zingeving (Purpose) deel van zijn hervonden intrinsieke motivatoren.

De videocast van

Terri Kelly directeur en CEO van W.L. Gore & Associates, een 50 jaar oude onderneming met een miljardenomzet, die vaak beschreven is als voorbeeld van de toekomst van management, was na de evaluatie in Drachten en Houten uit het programma geschrapt. Reden volgens dagvoorzitter Bart Broekman de focus op organisatie- en managementstructuur in een commercieel bedrijf.

Als opvuller werd een video van een overspel-ontboezeming van een Nederlands echtpaar getoond om de kracht van zowel zonde als vergeving te illustreren. Met Adam Hamilton’s boodschap een bloedserieuse tweede helft van de dag, gericht op de dysfunctionele kant van leiderschap.

Sessie 4 Adam Hamilton

Adam Hamilton is de hoofdpredikant van de United Methodist Church of the Resurrection in Leawood, Kansas. Het is één van de snelst groeiende, meest invloedrijke grote kerken in Amerika, waarvan het aantal volwassen leden sinds 1990 is gegroeid van vier naar 13.000.

Vanuit persoonlijke ervaring met leiderschap geeft Hamilton scherpe inzichten in hoe en waarom leiders falen – en hoe te zorgen binnen een team zulke mislukkingen te ondervangen voordat ze gebeuren. Hij schreef onder meer Leading Beyond the Walls, 24 Hours That Changed the World en Making Love Last a Lifetime.

Zijn verhaal is ook hieronder samengevat.