BlackBerry updates november 2010 – 1

Er zijn de laatste weken weer updates van BlackBerry clients verschenen van eerder besproken applicaties:

TuneIn Radio for BlackBerry

De gratis applicatie TuneIn Radio laat je na een download van slechts 226kb zoeken naar artiesten, liedjes, podcasts, programma’s en zenders en dergelijke in ruim 50.000 radiostations. De applicatie kan via zowel Wifi als GSM functioneren. Via de ingebouwde GPS van je toestel om automatisch te detecteren welke stations op de lokale AM/FM band uitzenden, welke stations het populairst zijn, etc.

Als je een naam intikt, begint het programma al te zoeken. Relevante resultaten van zowel artiesten, podcasts en radiostations worden duidelijk leesbaar bij elkaar gezet. Klik en speel. Vriendelijk ook, dat de applicatie zonder eigen instellingen zelf goede Nederlandse menukeuzes biedt. Je kunt je lijstje favoriete uitzendingen / zenders vastleggen. Bij de zenders kun je je feedback kwijt over bijvoorbeeld onbereikbaarheid, slechte ontvangst, etc.

Ik heb wat screenshots voor je verzameld. Ik heb maar één kanttekening en dat zijn de verplichte APN settings, zonder welke een non-WiFi verbinding niet tot stand komt en TuneIN per saldo helemaal niet werkt. Over Wifi gaat het geweldig.

Track and Protect

Van eigen bodem, de makers heten Klomptek uit Zaandam is de track, trace en beschermingsapplicatie Track and Protect. Eind oktober ben ik als beta tester gaan kennismaken. Eenmaal een account aangemaakt kan je telefoon getraceerd worden, kun je via de website de telefoon locken, unlocken, gegevens afsluiten of op afstand verwijderen van je BlackBerry. Je kunt ook op afstand je telefoon foto’s van de toestelomgeving laten nemen. Locatie en foto’s worden dan na een automatische upload zichtbaar op de website. Als een dief een nieuwe SIM heeft geïnstalleerd, is de telefoon toch via IMEI en IMSI te detecteren. De applicatie zelf is gratis, maar commando’s vanaf je toestel of de website kosten een credit per stuk. Credits kun je bijkopen, 25 voor €9,99.

De weergegeven locatie van je telefoon is zo nauwkeurig als dichtstbijzijnde GSM mast. Om nu bij diefstal bij alle omliggende huizen aan te bellen (‘Heeft u misschien mijn BlackBerry gevonden?’) lijkt me spannend. Dan liever een wipe data op afstand, uithuilen en snel naar de telefoonwinkel. Het idee dat de veiligheid van (de data op) je BlackBerry toestel nu afhankelijk is van het userid en wachtwoord op een website van een derde partij, stemt ook nog niet gerust.