Social address book Gist groeit, maar niet voorbij Xobni

Image representing Gist as depicted in CrunchBase
Image via CrunchBase

Gist heeft al diverse malen mijn aandacht gekregen. Recent in juni 2010 nog met de introductie van een Gmail gadget a la Rapportive. De performance problemen in Outlook, waar Gist samen moest optrekken met Xobni, Plaxo en LinkedIn, waren in januari 2009 nog reden voor waarschuwingen aan belangstellenden.

Gist heeft tegenwoordig plugins voor Gmail  (via een Google Apps gadget, waarvoor je wel een Google Apps domein moet hebben!), Microsoft Outlook, Salesforce, Lotus Notes, iPhone en Android. En zat er in het verleden nog veel handwerk in het rangschikken, ontdubbelen en verrijken van contactgegevens, stellen de makers nu met de publiekelijk beschikbare informatie op het web eigenlijk al 100 miljoen (!) profielen beschikbaar te hebben.

  • Public Profiles als dynamische reflectie van een gebruiker. De gebruiker kan in Gist aangeven welke informatie publiekelijk getoond wordt.
  • Signature Block Extraction doet wat LinkedIn Outlook bar ook kan: uit een e-mail ondertekening contactgegevens halen.
  • Automatic and Suggested enhancement stelt gegevensverrijking voor op basis van ‘the crowd’.

In de laatste beta versie is integratie met Twitter en de mogelijkheid informatie te delen via Twitter en Facebook. Zo kan Gist automatisch contactpersonen voor je volgen in de zin van hun publieke timeline extraheren en presenteren. Denk aan de zet die LinkedIN met de Twitter integratie ook heeft gedaan, met onder meer de LinkedIn-connections list als tastbaar resultaat op Twitter. Gist blijft nog even gratis, hoewel een betaalde versie nog steeds in de pijplijn zit.

Dus? Exit Xobni, enter Gist?

Nee, in mijn beleving biedt de Outlook integratie van Gist niet meer dan Xobni sidebar. OK, de technische implementatie van een pop-up is anders dan een sidebar. Xobni doet in Outlook ook de indexering van je mail, kalender, presenteert ook de tweets, Facebook profielen. Niet onbelangrijk, Xobni is aanwezig op het BlackBerry platform, Gist vreemd genoeg niet. Xobni en Gist naast elkaar op Outlook loslaten lijkt me nog steeds solliciteren naar performance problemen, omdat de – in geval van Gist – online indexering, ook een wissel op de resources lokaal trekt.

Voor web-based CRM gebruikers, zoals klanten van Salesforce en Google Apps kan Gist wel een goede dashboard functie of verrijking van gegevens bieden. Mijn behoeften liggen juist op het vlak van eenduidigheid en synchroon zijn van zowel contactpersonen, kalender, taken en memo’s op de diverse platformen (mobiel, laptop, web). Daarvoor kan Gist niet zorgen.

Xobni zelf met Huddle en Gmail gadget support

In de 11 oktober 2010 uitgebreachte 12548 build van Xobni (versie 1.9.5) is uitgebreid met support van:

  • Huddle, een online collaboration tool. Net als de andere tabbladen in de Xobni sidebar, zullen Huddle gegevens als project workflows, recente communicatie met projectteamleden en laatste versies van uploaded files. Ook is te zien met welke contactpersonen een Huddle workspace wordt gedeeld.
  • Gmail contextual gadgets, die een brug slaan tussen Gmail gebruikers en Outlook gebruikers. Leuk voor de webontwikkelaars dat ze een gebruikersgroep erbij hebben. Flickr, Yelp en YouTube werden al direct ondersteund. De – via Integration – Gadgets in/uit te schakelen gadgets – verschijnen in een paneel onderaan een e-mailbericht. De foto’s en video’s zijn dan direct te zien zonder een browser te hoeven starten of je Inbox te verlaten.