Seesmic Desktop 2 getest

Ruim een jaar na de eerste aankondigingen bracht Seesmic in september de volledige in Silverlight herziene versie 2 van Seesmic Desktop, dat zowel op Windows als Mac kan draaien. Hoewel een eerste blik je direct aan TweetDeck of andere multi-column oplossingen doen denken, en de ondersteuning van zowel Twitter, Facebook, Myspace en LinkedIN ook niet meer uniek is, zoekt Seesmic het op een via een eigen Marketplace met plugins op smaak te maken dashboard. Zo kun je nu vanuit Seesmic Desktop 2 inchecken op Foursquare, luisteren naar Last.fm, nieuws van TechMeme meepakken, of feeds uit Google Reader lezen.

Natuurlijk kun je Seesmic als Twitter client gebruiken, maar ook dat inwisselen voor slechts een blik op Facebook, LinkedIn, MySpace, Ning of Formspring, of een combinatie. Schermbreedte en focus zijn de beperkende factoren.

De 40+ plugins zijn nu gratis. Volgend jaar moeten er ook e-commerce oplossingen komen, en kunnen ontwikkelaars betaalde versies van plugins aanbieden.

Installatie en gebruik

Installeren van plugins vereisen een applicatie herstart, dat is minder fraai. Ook om rekening mee te houden is, dat als je bijvoorbeeld de Google Reader plugin geactiveerd hebt, je bij Accounts ook je credentials moet opgeven om er echt gebruik van te maken. En opvallend is de afwezigheid van Twitter conversaties, zodat je alsnog de lijn in tweets zelf moet zoeken via de @reply kolom.

2-weg synchronisatie van Google Reader blijkt niet goed uitgeprogrammeerd. Na via de webpagina van Google Reader items als gelezen te markeren een refresh Seesmic Desktop 2 te geven, worden de gelezen items niet verborgen. In het algemeen valt op, dat items, ook tweets, anders dan in TweetDeck niet gemarkeerd als gelezen of verwijderd kunnen worden. Je kolommen blijven vol staan.

Geheugengebruik markeert andere verschil met TweetDeck

Qua geheugengebruik is Seesmic Desktop 2 een zwaargewicht. De Silverlight instantie kost met 5 kolommen geopend 180MB intern geheugen. TweetDeck, draaiend onder AIR pakt met 10 kolommen ‘slechts’ 125MB intern geheugen.