Jars of Clay – The Shelter

      2 Comments on Jars of Clay – The Shelter

Op 3 september 2010 werd The Shelter als pre-order aangeboden op jarsofclay.com. Platenmaatschappij Essential records had bedacht 2 songs op dat moment als teaser aan te bieden en het complete mp3-album op street date 5 oktober 2010. Na aankoop kreeg ik echter een .zip met alle 11 liedjes. Dat gaf me dus een maand de tijd de opvolger van The Long Fall Back To Earth te beluisteren. Laat ik het houden op een cadeautje na het annuleren van de Europese tour en daarmee ook het concert in Patronaat, Haarlem op 1 september 2010. Het elftal door Jars of Clay zelfgeschreven en geproduceerde nummers staan in het teken van een gemeenschap artiesten wiens kenmerkende stemmen het cluturele landschap hebben beïnvloed, aldus de vooraankondiging. Dit samenzijn reflecteert de gemeenschap van God met zijn mensen. “It is in the shelter of each other the people live.”

Het concept en de arrangementen doen denken aan multi-artist thema-albums City On A Hill of Glory Revealed uit het vorige decennium. Muzikaal opent Small Rebellions waar The Long Fall.. ophield, maar vervolgt over het algemeen wat milder en akoestischer dan eerder werk. Brandon Heath zingt mee met de band, zij het niet echt opvallend. De synth loops halverwege zijn dat wel. Op Call My Name zijn folk/pop/americana talent Thad Cockrell en singer-songwriter Audrey Assad (die eerder dit jaar The House You’re Building uitbracht) van de partij. We Will Follow zet Gungor bij de microfoon, maar opnieuw een onopvallende bijdrage. Het arrangement met strijkers, gitaar en drumwerk is wel fraai. Bij de akoestische beurtzang Eyes Wide Open komt het mengsel van Mac Powell (Third Day), Derek Webb (Caedmon’s Call) en Burlap To Cashmere met de Jars veel beter. Het plezier in het samenspel is hoorbaar. TobyMac, Audrey Assad en Brandon Heath helpen met het volzingen van de titeltrack. Typisch zo’n refrein, dat je snel oppikt en blijft meezingen. Mike Donehey (Tenth Avenue North) en in de 2e helft Leigh Nash (Sixpence None The Richer, Delerium, Fauxliage) verrijken Out of My Hands. Het relatief stevige No Greater Love (denk aan Two Hands van het vorige album) wordt helemaal op eigen kracht uitgevoerd. Run In The Night, een half akoestische/half rock bewerking van Psalm 27 brengt Thad Cockrell terug. David Crowder en Dawn Richardson (Fireflight) zijn te horen op Lay It DownSara Groves en Matt Maher zingen mee op het zoetgevooisde Love Will Find Us, waarna de akoestische Benediction met Amy Grant afsluit. Nederigheid, in elkaars schaduw willen staan, spreekt uit de opzet, waarin – meer dan op voorgaande albums – de Gemeente van Jezus Christus, centraal staat in de liedjes.

  • Jars Of Clay Opens Doors To Collaboration Community On New Project “Jars Of Clay Presents The Shelter” (ccmmagazine.com)
  • Blood:Water Mission, Venture Expeditions, Ride Well (nothingbetterthanablankpage.blogspot.com)
  • Dove Award-Winning Make Vocalist Brandon Heath And Three-Time Grammy Winners Jars Of Clay To Co-Headline “An Evening With Brandon Heath & Jars Of Clay” Tour (ccmmagazine.com)
  • Audrey Assad’s “The House You’re Building” Earns Early Acclaim As Album Releases July 13th (ccmmagazine.com)
  • Audrey Assad hopes to strike a chord (religion.blogs.cnn.com)