Bijbel biedt perspectief voor nu, tijdens Bijbel10daagse en toekomst

Op 29 oktober start alweer de zesde Bijbel10daagse. Het bekendste en populairste onderdeel, zo bleek uit onderzoek naar de vorige edities is de Grote Bijbelquiz op televisie. Met het thema ‘Toekomst’ wil het Nederlands Bijbelgenootschap benadrukken dat de Bijbel perspectief biedt, voor nu en voor straks. Tijdens de Bijbel10daagse vinden verschillende activiteiten plaats.

Bijbelquiz en Bijbelzondag

Donderdag 28 oktober kun je om 20:25 op TV2 kijken naar de Grote Bijbelquiz met Bert van Leeuwen en Jacobine Geel. Voor belangstellenden thuis is er een handleiding en een eigen scorekaart beschikbaar. In de studio zijn 4 BN-ers en de kandidaten uit Noord, Oost, Zuid en West-Nederland met elkaar in de strijd rond de meest uiteenlopende en verrassende vragen voor over de personen en situaties uit de Bijbel. Zo moeten de kandidaten verhalen aanvullen die plotseling stoppen en raden welk verhaal uit de Bijbel in een filmpje met de verborgen camera wordt uitgebeeld. Ook wordt er gezocht naar vergelijkingen tussen figuren uit de Bijbel en hedendaagse mensen.

Zondag 31 oktober is het Nationale Bijbelzondag. Het Bijbelgenootschap laat weten dat ‘toekomst’ ook een belangrijk thema is in de Bijbel: zo gingen Abraham (Genesis 12) en Zacheüs (Lucas 19) een onbekende toekomst tegemoet. Deze twee Bijbelverhalen staan tijdens de Nationale Bijbelzondag op het oecumenische leesrooster.

Plaatselijke bijbelquizzen en de Nacht van de Bijbel

Op 1 november vinden verspreid over het land bijbelquizzen plaats.

Op 5 november is in Amsterdam de Nacht van de Bijbel. ‘Kan de Bijbel het licht verdragen?’ Schrijver Abdelkader Benali, historicus Maarten van Rossem, tv-maker Ursul de Geer, VVD-politicus Jeanine Hennis–Plasschaert en schrijver Karel Eykman nemen ieder één van de beroemde verhalen uit de bijbelse literatuur voor hun rekening. Hun vragen, ergernissen, weerstand en sympathie brengen zij ter sprake in een vraaggesprek met Ad van Nieuwpoort en Ruben van Zwieten, predikanten werkzaam in en rond de Thomaskerk aan de voet van de Amsterdamse ZuidAs.

De Nacht van de Bijbel vindt plaats in het Thomastheater verbonden aan de Thomaskerk. NCRV-presentator Jacobine Geel praat de avond aan elkaar. Ieder uur vindt er een gesprek plaats met één van de gasten. De gesprekken worden afgewisseld met muziek van Jeroen Zijlstra en band. Publiek kan in- en uitlopen op ieder gewenst moment.