Band en concertpodium als boeiend investeringsobject

Zeg crowdfunding en muziek en je denkt aan Sellaband. Eind 2007 sloot Sellaband een overeenkomst met Amazon. De cd’s (regular & Limited Editions) waren via deze website te koop. Verder heeft Sellaband o.a. ‘deals’ gesloten in Groot-Brittannië en de Benelux waar de cd’s in de winkel kwamen te liggen.  Begin dit jaar hadden 3.400 bands zich ingeschreven bij Sellaband. In februari 2010 werd Sellaband failliet verklaard. Twee dagen later werd Sellaband overgenomen door een Duits bedrijf en ginghet op de oude voet verder.

Pim Betist (33), voormalig oprichter van Sellaband initieerde onlangs Africa Unsigned om de onderbelichte bron van Afrikaans talent te ontsluiten voor de wereld, opnieuw volgens een crowdfunding model. Op de site www.africaunsigned.com kunnen muziekliefhebbers zelf bepalen welke van de drie geselecteerde Afrikaanse zangeressen optreedt op TEDxAmsterdam op 30 november in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De competitie is officieel van start gegaan op 20 september tijdens de TEDxChange en duurt tot en met 30 oktober 2010. TEDxAmsterdam wordt 30 november voor de tweede maal in ons land gehouden en staat zoals elke TEDx conferentie in het teken van ‘ideas worth spreading’.

Africa Unsigned organiseert een speciaal optreden voor de investeerders en fans van de winnares in Bitterzoet op 1 december 2010. Samen met een – nader bekend te maken – DJ wordt een avondvullend programma gepresenteerd. Uiteraard is het concert voor iedereen toegankelijk – er worden kaarten à €5 aan de deur verkocht.

Het muziekpanel bestaat o.a. uit Damon Albarn (Gorillaz, Blur), Baba Maal, Tony Allen (Fela Kuti) en Mike del Ferro. Het panel bepaalt een juiste mix van traditionele en nieuwe Afrikaanse geluiden samengesteld voor een zeer breed publiek.

Kanshebbers
De deelnemers Muthoni The Drummer Queen, Neema Ntalel en Liz Ogumbo komen allen uit Kenia. Ze vertegenwoordigen ieder een ander type sterke vrouw met een heel eigen stijl en sound. De gospelpop van Neema, de neosoul van Liz Ogumbo of de indiepop van Muthoni, zijn allemaal verrassend nieuwe muziekstijlen en zij vertegenwoordigen ‘The New African Sound’ waar Africa Unsigned zich sterk voor maakt. De artiest(e) die tussen 17 september en 30 oktober het meeste investeringsgeld aantrekt, wint de competitie.