6e Kleurentocht rond Balkbrug

De 6e Kleurentocht van de Stichting Wandel Organisatie Staphorst (SWOS) was vandaag een thuiswedstrijd. De start en finish was namelijk bij camping ’t Reestdal, net buiten Balkbrug. Voor de Staphorster organisatie was de camping een prachtige nieuwe startlocatie met zeer goede mogelijkheden om een perfecte wandeltocht uit te zetten.Van de mogelijke 15, 25 en 40 km heb ik voor het eerst sinds de zomer weer een 40 kilometertocht gelopen.

Anders dan andere tochten claimt SWOS +75% onverhard, verkeersarm, nooit dezelfde route, afwisselend landschap, goede routebeschrijvingen inclusief afstanden,uitstekende bepijling en maximaal 1.000 meter aan één stuk. Alle drie de afstanden volgden de eerste 12 kilometer dezelfde route. De route van vandaag voerde langs diverse natuurontwikkelingsterreinen, zoals de Vipera ecologische verbindingszone bij de Haardennen. Via het Heuveltjesbos en de Boslaan en Ommerweg in Balkbrug naar de eerste rust, de Uitstalling, waar TBS’ers van FPC Veldzicht hun eigen winkel/café hebben. De route voerde via de Ommerschans naar de diverse stukken bosaanplant ten zuiden van Balkbrug om slingerend bij Molen de Star uit te komen. In het Magazijn kon opnieuw gerust worden. Na 2 uur wandelen in de koude, licht regenachtige buitenlucht gaat een kop koffie er wel in.

Via het alweer nieuwe Katingerveld, Den Kaat, de oversteek van de N48 via het nieuwe landgoed Nolde naar Linde, waar ook op diverse plekken nieuw bos is aangeplant. Weidse uitzichten tussen het rooien van bieten, mais en aardappelen door. De 3e stop net voorbij een boerenlandpad was boerderijcamping Achter ‘t Koeienpad in Nolde.

Zuidwolde en Schottershuizen, waar een 4e rustplek was ingericht in een boerenschuur, waarna de laatste 13 kilometer op eigen kracht bewandeld moest worden. SportyPal had op dit punt, na bijna 4 uur en drie kwartier GPS gegevens loggen de batterij van de BlackBerry helemaal geleegd, zodat de workout details niet verder gaan. De mp3 speler, vandaag met muziek van onder meer The Choir, The Violet Buring, samplers van Tooth & Nail bands en U2, deed wel goede zaken. Zo’n 40 kilometertocht is absoluut rustig en je moet dus je eigen entertainment meenemen. Na Fort, de bossen ten noorden van de Nieuwedijk (Zuidwolde), de klinkerwegen, heidevelden, bospaden, heuvels en dalen in het Reestdal en om 15.40 de finish bij de camping. En dan vlot naar huis voor een warme douche.