54e Dr Verdeniustocht rond Fries Noordwolde

Een organiserende wandelsportvereniging die de Blaren heet, dat spreekt me heel persoonlijk aan. Niet zozeer de naam, als wel het gunstige weer was de reden om vandaag 54e Dr. Verdeniustocht vanaf sporthal De Duker aan de Dwarsvaartweg in Noordwolde in het grensgebied van Friesland, Drenthe en Overijsel vooral wel te gaan lopen. Omdat ik morgen nog 10km hardlopen voor de Naandi Foundation voor de boeg heb, wat overigens dreigt uit te draaien op een duel tussen Klazien en mij, komt dat zien ‘s middags op de Zwolseweg tussen Balkbrug en Nieuwleusen, deze zaterdag niet de 40, maar 25 kilometer variant.

Wie was dr. Verdenius?
dr. Verdenius was een arts uit het Friese dorp Noordwolde. Gedurende de tweede wereldoorlog was hij de spil in het Noordwoldiger verzet. In 1945 werd hij opgepakt waarna hij in zijn cel in Crackstate (Heerenveen) een eind aan zijn eigen leven heeft gemaakt om zo te voorkomen dat hij tijdens martelingen tot spreken gedwongen zou worden. In Noordwolde is onder andere een straat naar hem vernoemd.

Vanochtend om 8u alweer een drukte van belang in de plaatselijke sporthal. Veel bekende gezichten die het liefst zo vroeg mogelijk aan hun 25 of 40 kilometers beginnen. Vanaf Noordwolde over afwisselend wegdek naar het natuurkampeerterrein de Meenthe. Vervolgens naar het Koepelbos onder Olderberkoop, waar de vele paddenstoelen opvallen en aan het eind van het bos bij restaurant ‘t Koepelbos een rust- en controlepunt was ingericht.

Na een korte rust kilometers alleen gelopen over asfaltwegen en schelpenpaden (Maldenweg, Bekhofweg, Kerkweg) tot in Boijl, waar de wegwijzers weg waren, 2 Friese dames opdoken die al wat ommetjes hadden gelopen, maar na een telefoontje met de wandelsportvereniging met me doorgingen richting Noordwolde.

Omdat de BlackBerry ‘s morgens niet direct up-and-running was, is er een gat in de door Sportypal opgenomen wandeling gevallen van een kleine kilometer. Zo is de opgenomen tocht 23,46 kilometer lang en heb ik dat stuk in 3u52m gelopen.