40 wandelkilometers op 2e Ganze-tocht rond Coevorden

Vandaag organiseerde wandelvereniging Tuindorp uit Coevorden voor de tweede maal de zogenaamde Ganzetocht met afstanden van 5-40km. Start en finish waren bij het clubhuis van wijkvereniging Pikveld/Heege-Noord, de voormalige kantine van Germanicus op sportpark De Pampert. Bij het binnenrijden van de Drentse stad stonden diverse ganzeborden langs de weg opgesteld, voor de rest had ik zelf Coevorden niet spontaan zelf geassocieerd met deze vogel. De lange afstanden vermeden de binnenstad en gingen via het industrieterrein Europark naar het zuiden, met flinke stukken aan de Duitse kant van de grens. Degenen die het Duits niet machtig waren, hoefden echter niet bang te zijn op de rustpunten bij één van de Gasthöfer geen koffie of gebak te kunnen bestellen, want de bedienden spraken ‘gewoon’ Nederduits, ofwel het ‘plat’ hier in het Oosten.

Grijs en druilerig weer op de route, en ondanks de andere verwachtingen ‘s morgens op Weeronline, werd de neerslag alleen maar heviger. Tweederde van de route heb ik samen kunnen lopen met een sportieve ex-militair uit Vledder. Genoeg aanspraak dus deze keer. Bepijling van de route was dramatisch vandaag. Op meer dan de helft van de 40 wandelkilometers ontbrak een pijl, dus moest het routeboekje nauwgezet gevolgd worden. Ook daarin zaten op diverse punten fouten of onduidelijkheden. Al met al hebben we ‘s morgens een kilometer in de route tussen de Hardenberger Diek en Gasthof Heester Tenne gemist. ‘s Middags hebben we een kilometer extra gelopen door gemiste pijlen in Laar vanaf de 3e rustplaats bij Gaststätte Middendorf.

De vrijwilligers op de rustpunten waren echter vriendelijk en vol goede bedoeling. We hebben van de gemiste kansen dus ook geen drama gemaakt, omdat ze geheid van veel meer mensen klachten hebben gehad. Van de 27 deelnemers aan de 40 kilometer zaten we bij de eerste 6, 28 mensen liepen vandaag de 30 kilometer en 68 de 20 kilometers. Interessante stukken waren die door de bossen en weides in het grensgebied van Holtheme, op het jaagpad langs de Vecht in Laar en de beide zijden van het Picardikanaal met de Arends Hof als 4e rustpunt. Het aantal grenspalen onderweg heb ik niet geteld, maar het is altijd wel intrigerend de verschillende bouwstijlen en landinrichtingen in Nederland en Duitsland te bekijken.

Op diverse punten in en rond Laar dachten we dat de plaatselijke makelaars de wandeltocht sponsorden. De nieuwbouwwijken hier, met voor veel huizen auto’s met Nederlandse kentekens, hebben speelser opgezette, riante woningen, ideaal voor grensarbeiders en mensen voor wie reistijd uit het (werkzame) leven is verbannen. Ondanks de regen heb ik de 40 kilometers in 6u41 afgelegd, iets sneller dan anders, met een gemiddelde van 6 kilometer per uur.