Steeds handiger Spotify en SpotifyFM

Image representing Spotify as depicted in Crun...

Image via CrunchBase

Spotify is na 5 maanden alweer zo ingeburgerd in mijn set muziekspelers op de computer, dat ik je na de eerste bespreking in mei en afspeelhulpjes in april opnieuw een aantal ontwikkelingen laat zien.

Spotify folders maakt het verzamelen van afspeellijsten in folders mogelijk. Installatie van de laatste versie 0.4.2.7.x via Spotify.com is daarvoor nodig.

Als je toch de laatste versie hebt, en je gebruikt Spotify op een Windows 7 pc,dan heb je de volgende mogelijkheden erbij:

  • door Spotify aan de Taakbalk vast te pinnen, zijn bij een rechtermuisklik direct recent afgespeelde nummers en afspeellijsten te bekijken.
  • Ook kun je dan vanuit de Taakbalk naar het vorige en volgende nummer gaan of het afspelen pauzeren.
  • naast het delen van je Spotify muziek met Twitter of Facebook (Spotify Social) kun je nu ook je Windows Live (MSN Messenger) vrienden laten weten naar welke muziek je luistert.

Spotify.fm

Spotify.fm zou op basis van je Last.fm user id, een specifieke artiest, tag of een combinatie de laatste uitgaven van artiesten moeten laten zien. Getest op hjvanderklis worden echter alleen 2009 releases getoond, alsof géén van de artiesten in 2010 iets nieuws heeft gedaan, onzin! Het resultaat is ook géén Spotify playlist, maar individuele hyperlinks naar Spotify zoekacties. Dat kun je dan beter direct in Spotify doen.

Firefox add-ons

  • Spotify Search: selecteer met een rechtermuisklik iets op een webpagina en doorzoek Spotify op artiest, album of liedje.
  • Spotify Web Search: tik een artiest of liedje in je zoekvenster van Firefox en krijg een pagina met zoekresultaten vanuit Spotify terug. De Spotify user interface wordt er nagebootst. Aangeklikte uri’s worden vervolgens wel in Spotify geopend.
  • FoxyTunes: deze mediaspeler ondersteuning in Firefox ondersteunt ook Spotify, zodat je volume, informatie over het liedje, vorig/volgend nummer, pauzeren en afspelen in je browser kunt doen.
  • Spotibot Search Engine script: aan je serie zoekmachines wordt een Spotibot Search toegevoegd. Zoek je ermee op een artiest of liedje krijg je een Spotibot Playlist Generator met de zoekresultaten terug, zodat je zoektocht direct tot een afspeellijst van de artiest + gerelateerde artiesten leidt.

Chrome add-ons

Pansentient.com lijstte onlangs een serie Google Chrome extensies voor Spotify uit.

Squeezebox en Sonos plugins

Bezitters van een Squeezebox of Sonos kunnen via een plugin ook de Spotify collectie streamen. Een eigen mp3 collectie op een 24/7 draaiende computer wordt zo overbodig.