Michael W. Smith – Wonder

      No Comments on Michael W. Smith – Wonder

Wonder is alweer Michael W. Smith’s 22e album uit zijn omvangrijke carrière. De zanger stond de afgelopen tien jaar bij het grote publiek bekend om zijn Worship albums en op diverse momenten leek het alsof hij de ‘gewone’ popliedjes van de albums ervoor vaarwel had gezegd. Wonder ligt gelukkig meer in de lijn van Healing Rain en This Is Your Time. Producer Bryan Lenox (wiens eerste project ooit Smitty’s Go West Young Man was) stond andermaal aan de basis van de plaat. Opener Save Me From Myself werd deze zomer als 1e single uitgebracht, een popwerpop song. “Save me, You saved me from myself. There’s no one else to set me free”. Het krachtige You Take My Breath Away begint met staccato strijkwerk, maar zet door in stevige pop. “You take my breath away, with just one word, with just one glance, I’m lost in this divine romance.” De ballad Run To You begint rustig, maar je voelt de spanning, zodat de uitbarsting in een jubelzang niet uitblijft. Lichtgeschuurde vocalen in het mid-tempo rock I’ll Wait for You, alsof de 80’s met Jon Bon Jovi en Bruce Springsteen weer ‘hot’ zijn. Forever Yours, een pianoballad, staat in het teken van romantiek en het huwelijk, evenals in het zoetgevooisde You Belong To Me. “I’m by your side through all your life till death comes between us and the heavens steal you away, I’ll stay yours forever”. Het ingetogen Welcome Home, geschreven naar aanleiding van overlijdensgevallen in de naaste omgeving, leunt ook zwaar op het pianospel van Smith. De titeltrack met Stu G (gitarist van het opgeheven Delirious?) zet de ballads weer even aan de kant en rockt stevig. “You’re not far away, every moment You’re a mystery a miracle that makes me wonder.” Complimenten ook voor het gitaarsolo, een in veel popliedjes vergeten element. Leave, een dramatische roep om Gods hulp, is opgedragen aan jongeren die met zelfmoordplannen rondlopen. Rise, een mid-tempo poprock liedje in hetzelfde timbre als Run To You waarin Smith nog heftiger probeert The Boss te imiteren, biedt warmte en hoop. One More Time begint als ballad en bouwt kalm op naar een dramatische climax, waarna Take Me Over (overgave aan Jezus Christus geeft hoop) Wonder afsluit. Blijdschap over het leven en de liefde, maar ook de worstelingen met afscheid en dood.

Muzikaal een mix tussen enkele krachtige popsongs en een behoorlijke lading ballads. Verwacht dus geen The Big Picture 2, eerder This is Your Time 2, braaf en geschikt voor de hele familie.  Naast de al genoemde Stu G, werkte Michael voor Wonder samen met Kyle Lee en Michael Farren van Pocket Full of Rocks , Michael Olson, Matt Maher, Tommy Sims en Matthew West. Op geluidstechnisch vlak heeft Wonder met de opname via het Endless Analog’s CLASP system (for Closed Loop Analog Signal Processor) vanuit digitale bronnen gelinkt met analoge tape machines om uiteindelijk de ‘warmte van vroeger’ in de productie te krijgen. Voor de audio freaks is er in 2010 dus ook nog wat om verwonderd over te zijn. Wonder had mij wat gedurfder mogen zijn.

  • Michael W. Smith, Lynyrd Skynyrd, Charlie Daniels at Sean Hannity Freedom Concert
  • Michael W. Smith Raises The Bar Yet Again With Powerful, Personal “Wonder”