Met de fotocamera op popronde in Deventer binnenstad

Zaterdagavond was ik voor Festivalinfo.nl in de weer met m’n fotocamera om een sfeerverslag van de editie Deventer op de Popronde 2010 te maken. De Popronde, een initiatief van Popwaarts en VPRO’s 3voor12 betekent voor de bezoeker een reeks gratis toegankelijke optredens van Nederlandse pop/rockbands in diverse horeca gelegenheden en uitspanningen in een plaats. Een keur aan bands is zo een aantal weken lang te vinden in diverse steden, zaterdagavond dus in mijn geboortestad. Voorafgaand aan de concerten kon ik gezellig mee-eten met de Popronde crew in het café van Het Burgerweeshuis aan de Bagijnenstraat. Van 1974-1982 zat ik ernaast op de Koningin Wilhelminaschool (tegenwoordig Openbare Daltonschool De Hagenpoort) en toen was het Burgerweeshuis nog in restauratie. Al jarenlang is het pand hét lokale poppodium. En natuurlijk blijft het leuk de binnenstad en het waterfront aan de IJssel weer eens te bewandelen. Het schema voor de zaterdagavond zag er zo uit:

20.00u New YX garage/pop Het Burgerweeshuis, Bagijnenstraat 1

20.15u Corijn singer/songwriter de Heeren op de Brink, Brink 2
Little Things That Kill indie/pop de Heks, Brink 3

20.30u So What pop/rock Persee, Brink 4

21.00u Jesse Maria pop De 7e Hemel, Grote Kerkhof 5

21.30u G.O.T.V. stonerrock Walhalla, Achter de Muren Zandpoort 6
The Cosmic Carnival pop/rock Crossroads, de Graven 8
Mary Had a Little Band alternative pop Art of Memory, Grote Kerkhof 7

21.45u I am Oak modern folk Het Burgerweeshuis, Bagijnenstraat 1

22.00u SEEKA electro/rock de Heeren op de Brink, Brink 2

22.30u Handsome Poets pop/rock de Alm, Kleine Overstaat 9
Audiofeel dance/pop de Heks, Brink 3
Casper Adrien singer/songwriter/folk De 7e Hemel, Grote Kerkhof 5

23.00u The Cohens alternative rock Walhalla, Achter de Muren Zandpoort 6

23.15u Audioknights dance/pop Moskou, Brink 0

23.30u Deadbeat Passenger rock de Elegast, Brink 11

New YX had aan de start nog maar weinig publiek, maar gaandeweg stroomde het Burgerweeshuis tijdens de optredens van New YX en folkband I Am Oak vol. Minder geluk had singer/songwriter Corijn in het donker achterin De Heeren op de Brink, hoewel Seeka later op de avond, nog steeds in het donker, wel tegen een muur van mensen aan speelde. Ik werd letterlijk Danscafé Persee op de Brink in getrokken om met wat aanwezige pers en vrienden het eerste publiek van pop/rockband So What te vormen. Ook voor deze band gold gelukkig, dat later op de avond wel meer mensen op de been waren. Over belangstelling had Little Things That Kill in een stampvolle Bierencafé De Heks op de hoek van de Brink en Boterstraat niet te klagen. Ook al was zanger/gitarist Antonie Fountain grieperig en vond hij hetzelf na afloop een zwaar optreden, heeft het publiek er volgens mij weinig van gemerkt.

In de gezellig ingerichte Eetcafé De 7e Hemel op het Grote Kerkhof zong en speelde op piano voormalig 3FM SeriousTalent Jesse Maria. Dat een vrouw alleen letterlijk in the picture staat, merkte ik aan het beschonken manvolk om me heen dat hardop stond te fantaseren. Ook dat is een aspect van luisterliedjes op een zaterdagavond in een café ten gehore brengen. Het zijn niet alleen de muziekliefhebbers of de speciaal voor de Popronde op pad zijnde fans die toekijken.

Ook al waren stage managers aangesteld om het tijdschema in de gaten te houden, begonnen Mary Had A Little Band in Art of Memory op het Grote Kerkhof, The Cosmic Carnaval in Blues Rock Café Crossroads op De Graven en G.O.T.V. in Jongerencentrum Walhalla, Achter de Muren Zandpoort veel te laat. En zo was ik niet de enige die aan de wandel ging en bands miste. Audiofeel stond in De Heks te soundchecken, waar het publiek al dacht dat de heren ‘voor het echie gingen’, terwijl werd uitgezien naar de Handsome Poets die in de Popronde Rotterdam op de bar staand waren geëindigd. In het kleine café De Alm (in vroeger tijden met skilatten aan de gevel) stonden de heren tegen de ramen aangeplakt. En ook dat is een aspect van spelen in café’s, het is proppen op de paar vrije vierkante meters vrije ruimte. In dat opzicht boden Danscafé Persee en Crossroads nog het meeste grondoppervlak en luchtruimte om het geluid kwijt te kunnen.

Ik vond zelf de relatieve rust in de binnenstad van Deventer nog steeds opvallend, maar dan vergelijk ik het wel met een bruisend Groningen, waar ik vrijdagavond nog te gast was. Popronde 2010 gaat tot en met 12 november nog verder langs een groot aantal steden. Check popronde.nl voor de plaatsen, datums en optredende bands.