Meshin afgezet tegen Xobni

      No Comments on Meshin afgezet tegen Xobni

Als jarenlang tevreden gebruiker van Outlook plugin Xobni en sinds maanden ook Xobni for BlackBerry, tests van online alternatieven als Gist en Rapportive om de (verborgen) informatie uit je mailbestanden en adresboeken snel en efficiënt terug te vinden, moet je van goede huize komen echt indruk te maken. Voor de nieuwkomer Meshin, andermaal een Outlook sidebar, heb ik getest

De claim van Meshin

Op basis van semantiek en natural language processing, koppelt Meshin informatie uit je mailbox folders, verbindt deze aan gerelateerde informatie op het web en conversaties op sociale netwerken. Meshin is een project van Xerox-funded project, dat uitgevoerd wordt op het Palo Alto Research Center (PARC). De plugin werkt op Microsoft Outlook 2007. Ondersteuning voor Outlook 2010 wordt vanaf september verwacht. Aan de (potentiële) gebruikers wordt nadrukkelijk gevraagd welke platformen en programma’s nog meer ondersteund zouden moeten worden. Gmail, Lotus Notes en Thunderbird liggen voor de hand.

Xobni kenners herkennen veel bij het zien van de screenshot rechts. “Alleen de kleuren zijn anders” en dus moet de kracht van Meshin ergens anders liggen. Meshin zegt verder te gaan dan mail en contactpersonen door public timelines, websites, informatiebronnen als Wikipedia, LinkedIn, en Google te benutten.

In de pijplijn zit nog het indexeren van de content achter hyperlinks, zoals Yolink dat ook doet. Verder claimt de maker in de introductiemail: “Re-start Outlook and Meshin will automatically launch and index the messages & attachments in your inbox – this may take a few hours depending on the size of your inbox. You can pause and restart the indexing process anytime you wish. Please note we currently have a limit of 15,000 messages per inbox – we will support larger inbox sizes in the next beta release. You can select which mailbox folders to index using ‘Options’ located on the Meshin spine.”

Testresultaten

Ik wilde niet de Outlook 2007 + Xobni installatie op m’n laptop, noch de Outlook 2010 + Xobni installatie op de desktop opofferen, dus was de Outlook 2007 installatie op de hobby-pc de testomgeving voor de 1.1.213.0 versie van 30 augustus 2010. Relatief kleine mailbestanden van de kinderen. Na installatie van de software gaat er helemaal geen indexproces lopen. Daarvoor moet je eerst de folders selecteren die geïndexeerd moeten worden.

De aanwezige mail wordt vervolgens vlot geïndexeerd en je kunt in de zijbalk de profielinformatie, of de gevonden informatie in de berichten, de gerelateerde berichten, etc. terugvinden. Helaas kun je het indexproces niet handmatig opstarten, onderbreken of hervatten. Nieuw gearriveerde mail wordt blijkbaar niet binnen 15 minuten geïndexeerd, ook niet in idle time van de computer. Je moet Meshin autoriseren om foto’s en profielinformatie van contactpersonen bij LinkedIN en Facebook op te halen. Een klik op het tab LinkedIN of Facebook in de zijbalk genereert echter een aanroep van een browser pagina, om op facebook.com of linkedin.com de betreffende persoon op te zoeken. Géén geïntegreerde profielinformatie dus. Gevonden hyperlinks die ook in een paneel worden weergegeven geven bij een klik een actie in een separaat browserscherm.

In vergelijking met Xobni mis ik de profielinformatie die in de zijbalk zelf getoond wordt, en naast LinkedIn en Facebook ook Hoover’s, Twitter en Xing bevat. Het indexproces van Xobni is wèl te beïnvloeden. Niet onbelangrijk: Xobni heeft een BlackBerry client, Meshin alleen een Outlook client. Ook het eind augustus 2010 nog niet ondersteunen van Outlook 2010 vind ik een misser. Na 15 minuten blijkt de testmail van mijzelf ook geïndexeerd en kan ik het paneel met web content controleren. De vondsten zijn een bijzondere graai uit enkele recente, maar ook vooral oude pagina’s met door mij gecreëerde web content uit een blog search, Flickr search. Nee, dit maakt werken met Outlook nog niet efficiënter.

Ik laat Meshin een poos meedraaien in de betreffende Outlook installatie om de automatische software updatefunctie te controleren en houd het op m’n “echte” werkplekken graag bij de combinatie Outlook + Xobni.

Over de prijsstelling van Meshin is niets vermeld. Meer weten over Meshin kan op Facebook of @meshin.