Jeremy Camp – We Cry Out – The Worship Project

Naast het kerstalbum, live, unplugged en Best of is een worship album de uitkomst van christelijke artiesten en hun platenmaatschappijen bij tijdelijk ontbreken van meer creativiteit.  Voor zijn 7e album dook de gelauerde Amerikaanse singer/songwriter Jeremy Camp opnieuw met veteraanproducer Brown Bannister (hij maakte ooit Amy Grant en Twila Paris bekend) de studio in om een serie bekende en minder bekende aanbiddingsliederen op te nemen. Hij schreef ook zelf liedjes met Matt Maher, Reuben Morgan (Hillsong) en Brenton Brown. We Cry Out is in verschillende edities verkrijgbaar: elektronisch op bijvoorbeeld iTunes, audio CD en een deluxe versie met extra DVD en boekje. Ja, talloos door anderen uitgevoerde liedjes als Mighty To Save (Hillsong), het stevige Everlasting God (Brenton Brown) en You Never Let Go (Matt Redman) staan erop. Het album opent met de poprock getinte lead single Jesus Saves. Het met Desperation Band voorman Jon Egan geschreven Not Ashamed en The Way, waaraan zwager Brad Peens meewerkte, zitten met de nadruk op pianospel in hetzelfde timbre. In The Way komt wel een koor langs om extra vocalen te verzorgen en je als luisteraar steeds meer aan te zetten om mee te zingen, tot ongemerkt 8 minuten verstreken zijn.

Lekker up-tempo werk is de met Brenton Brown geschreven titeltrack, die kan zo in de met rock combo’s uitgeruste gemeentes ingevoerd worden. Middelmatig zijn You Are Lord en het naar Hillsongs overhellende Overcome, een cover van Desparation Band. Het album sluit af met twee eigen liedjes: het overgavegebed Unrestrained en het lief klinkende mid-tempo King Jesus. Ik verdedig het gebrek aan meer eigen inbreng, verrassende arrangementen of ander opvallends niet met de goede bedoelingen die Camp met dit album zal hebben.  In plaats van de obligate covers had ik liever 11 nieuwe liedjes gehoord.