Je eigen krant lezen of publiceren: van Kranten.com tot Paper.li

Custom All Items view in Google Reader
Image by Search Engine People Blog via Flickr

Al het nieuws met waarde (de tagline van het Financieele Dagblad) voor jou is het doel van veelgebruikers van content op internet. Antwoord op de vraag hoe je zo efficiënt die nieuwsberichten krijgt te zien die er voor jou toe doen kan al jaren gevonden worden in voorzieningen als:

  • kranten.com: dagelijkse verzameling deep links naar de artikelen in de Nederlandse, Belgische en andere Buitenlandse kranten)
  • MD Info: dagelijkse verzameling samenvattingen met verwijzingen naar artikelen in de dagbladen en vakpers voor zelfgekozen zoektermen)
  • Google Reader (of een andere RSS lezer): koppelingen met samenvattingen naar artikelen die via RSS protocol zijn gepubliceerd. Dat kunnen weblogs, veranderingen op webpagina’s, maar ook nieuwe vacatures of beurskoersen zijn.

Nog meer krant op maat beoogt DailyPerfect, dat op basis van je abonnementen in de RSS lezer een eigen verzameling artikelen suggereert, te bekijken als webpagina, maar ook weer als RSS abonnement.

Jouw krant publiceren

Het publiceren van een eigen ‘krant’ (er is natuurlijk wel wat te kiezen over de vorm en het medium) is prima mogelijk. Deed je dat jaren geleden door een eigen web portal, met widgets om content van elders in te voegen, te maken, of via Google Reader Shared Items (delen van artikelen uit je Google Reader RSS abonnementen als ‘nieuwe’ RSS feed), gebruikte Gerard van Enk het Twitter platform om enerzijds zijn tech news terug te brengen tot 140 karakters en een dagelijks lijstje op GvenkDaily.nl en via @gvenkdaily als tweets te publiceren. Tot zover de geschiedenis, welkom in 2010, ontdek Paper.li.

Paper.li vergaart rond een Twitter gebruiker (en de door hem/haar gevolgde Twitteraars), een hashtag (onderwerp, zoals Xnoizz Flevo Festival) of een Twitter list (zoals mijn lijst artiesten en bands) de berichten met hyperlinks, foto’s en video’s en presenteert deze in een krantenstijl. Het resultaat is een ‘eigen’ krantenpagina, zoals de Elly van Amstel Daily, HarcoPloegman Daily, Rick Burgersdijk Daily, Willem Karssenberg Daily of – uiteraard – HenkJan van der Klis Daily. Paper.li verzorgt zelf een dagelijkse verversing van je pagina en tweet je followers over de nieuwe editie. Naar believen zijn er widgets beschikbaar om op je eigen webpagina in te voegen. Een voorbeeld van mijn eigen pagina vind je rechts.

De Paper.li daily’s reflecteren de via het sociaal netwerk van een persoon, hashtag of lijst dagelijks gepubliceerde content. Deze kun je niet zelf aanpassen, tenzij je je verzameling gevolgde mensen wijzigt. Contextgevoelige advertenties zorgen voor inkomsten van SmallRivers.com, de makers van Paper.li. De Daily is overigens wel zo attractief gemaakt, dat je door video’s en foto’s kunt bladeren, ze direct kunt afspelen, kunt doorklikken naar achterliggende artikelen, live Twitter streams kunt zien van blijkbaar in je netwerk voorkomende onderwerpen. Als je net als ik 1.500+ mensen volgt, is het onmogelijk noch wenselijk de hele dag achter Twitter te zitten en interessante artikelen uit de ruis te pikken. Een dagelijkse blik op je Paper.li Daily kan dan wel weer tot verrassende ontdekkingen leiden.