Anberlin – Dark Is The Way, Light Is A Place

Het in 2002 op de restanten van punkband SaGoh gevormde Anberlin bestaat in 2010 uit Stephen Christian, Deon Rexroat, Joseph Milligan, Nathan Young en Christian McAlhaney. De heren stonden in augustus op het Xnoizz Flevo Festival, jammer genoeg vóór de september release van Dark Is The Way, Light Is A Place. Platenmaatschappij Tooth & Nail Records werd 3 jaar geleden verruild voor Universal Republic Records. New Surrender (2008) werd kritisch ontvangen, vanwege de nieuw ingeslagen muzikale weg. In 2009 volgde de 3CD Anthology, terwijl het 5e studioalbum weer volledig nieuw materiaal bevat dat trouwe èn nieuwe  fans zal plezieren. Producer Brendan O’Brien (Pearl Jam, Bruce Springsteen) nam met de band in 5 weken tijd in de Blackbird Studios in Nashville de songs op. Het resultaat is een prettig luisterbare mix van rockgenres. De radiovriendelijke singles We Owe This To Ourselves, een oproep tot volharding ook als de zonde verleidt en Impossible, over een stukgelopen relatie geven ruimte aan Stephen Christian’s falsetto, maar ook aan stevig gitaarwerk. “Who needs enemies when we have friends like you” (To The Wolves), inderdaad. Het mid-tempo Take Me As You Found Me werkt aanstekelijk. Je zit zo mee te zingen.  80’s wave lijkt terug in Closer (is afstand houden handig om tegenvallers te verwerken?). Letterlijk en figuurlijk dichterbij is You Belong To Me. Pray Tell laat Christian’s stem volledig tot z’n recht komen, een liedje dat vraagt om luid afgespeeld te worden. Complimenten ook voor de samenzang van de heren in de bridge. In het mid-tempo The Art of War stelt Stephen: “there are songs I’ll never write/because of you walking out of my life/there are words that don’t belong/because of you I’ll never write another love song”. In Down, dat zo is geschreven, dat zowel een aardse geliefde als Heiland erin gelezen kan worden klinkt de opluchting: “You would have loved who I used to be, Yesterday I would have hated the boy you see When you found me I was at my worst The best I was is a long  forgotten curse.  You caught me one the way down Please hold my hand before I drown Tie my hands before I burn this town You caught me on the way down.” Depraved sluit relatief ingetogen af met de oproep “Excuses aside, stop saying please, please. You’re not a slave, so get off your knees.” Op naar het Licht!

  • Anberlin releases captivating music video for “Impossible” (hollywoodnews.com)
  • A Chat with Stephen Christian of Anberlin (blogcritics.org)
  • Why They’re Called… Anberlin (spin.com)
  • Interview: Stephen Christian from Anberlin on World Premiere of Impossible Video (blogcritics.org)
  • Anberlin Set To Release “Dark Is The Way, Light Is A Place” This September (drivenfaroff.com)
SaGoh. The current members of Anberlin are Stephen Christian, Deon Rexroat, Joseph Milligan, Nathan Young and Christian McAlhaney.