Stoomtrein, boottocht IJssel en meervoudige verkenning Zutphen

De personeelsvereniging Escape van Capgemini organiseerde zaterdag 31 juli onder de kop Parel van de Veluwe een ontdekkingstocht in en rondom Zutphen (inderdaad helemaal geen Veluwe, maar Achterhoek) voor leden en hun introducé(e)s. De dag begon ‘s morgens op het NS station van Apeldoorn, vanwaar we met de stoomtrein van de 35-jarige Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) naar Dieren vertrokken. De weersverwachting had ook een regenbui in petto, en dus waren nog op het station paraplu’s uitgedeeld. Die konden gelukkig de hele dag ingepakt blijven. Een stoomtrein die voor elke (on)bewaakte spoorwegovergang stil moet staan, heeft wel wat, maar vooral geen hoge snelheid. In Beekbergen werden letterlijk kolen bijgeschopt en kon de trein beter dan in Apeldoorn zelf binnen en buiten verkend worden.

In het eindstation Dieren voerde een korte wandeling naar de Eureka salonboot aan de IJssel die ons verderbracht naar Zutphen. Op de boot nuttigden we een typisch Hollandse lunch (kroket, bolletjes, krentenbrood, karnemelk, koffie) om bovendeks verder te genieten van het uitzicht vanaf de IJssel.

We waren wat te vroeg op de IJsselkade in Zutphen. De VVV-gidsen namen elk zo’n 20 collega’s mee voor een rondwandeling door de binnenstad. In hoog tempo werden historische feiten, een overdosis lokale trots en andere weetjes op ons afgevuurd. De volgende stop was de Hanze-stadsbrouwerij in de binnenstad. We kregen er uitleg over het brouwen, maar ook 6 soorten bier te proeven. Vervolgens konden we een fluisterboot instappen om de stad vanaf de Berkel te verkennen. Opnieuw een uur lang leuke uitleg over verdedigingswerken, de uitbreiding van de stad, de rivier en grachten van de stad. Bij de bonbon atelier Janson in de binnenstad kregen we tenslotte een Groeten uit Zutphen in chocolade aangeboden.

De vestiging van de Italiaanse ijsmaker Talamini was ons natuurlijk wel opgevallen. Met z’n tweeën hebben we ons dapper door een halve liter gemengd ijs gegeten. Bij de lokale Grillroom Pyramide vervolgens een broodje shoarma laten inpakken om tijdens de treinreis van Zutphen naar Apeldoorn van te genieten. Zoals gebruikelijk bij Escape-activiteiten was alles weer tip-top geregeld, het weer zat mee, dus een prima dag.