Struinen in het park en de paleizen van Sansscouci en Potsdam

Eind december 2008 toen we in het slotpark Sanssouci in Potsdam waren, namen we ons voor nog eens terug te komen in de zomer, om het park, de bloemen en ornamenten in volle glorie te zien rond de vele paleizen en bouwwerken in deze historische stad ten zuidwesten van Berlijn. Een speciale stichting waakt over de paleizen, kunstschatten en parken, maakt ze toegankelijk en organiseert evenementen in of rond de eigendommen. Zelf hebben we de zaterdagmiddag en zondag besteed om de diverse bezienswaardigheden wandelend te bekijken:

We zijn met een dagkaart (gezin €24) èn toestemming om foto’s te maken (€3, géén gebruik statief, flits of officiële publicaties) binnen in het Neues Palais en Schloss Charlottenhof geweest. Op de zondag hebben we ‘s middags met Casanova de Neue Kammern van binnen gezien. Je zou in plaats daarvan ook een nieuwe dagkaart kunnen kopen om diverse locaties van binnen te bekijken. Met kinderen ligt het verzadigingspunt van stijlkamers, schilderijen, dans- en eetzalen natuurlijk lager dan een cultuurminnende oudere. Zelf hebben we nu nog de Bildergalerie en de binnenzijde van Schloss Sansscoci echt gemist. Voor laatstgenoemde stonden zowel voor de kaartverkoop als de entree enorme rijen op de zonnige zondagmiddag. Leuk voor later dus.

Je kunt met de dagkaart ook elders in Potsdam beheerde objecten bezoeken, zoals het Schloss Cecilienhof en het Marmorpalais in Neuer Garten, de Moschee in Stadt Potsdam. In Park Babelsberg vind je nog de Flatowturm en Schloss Babelsberg. Verder kun je in Berlijn zelf terecht bij Park Charlottenburg, Park Glienicke, Pfaueninsel en Jagdschloss Grunewald. Nog verder weg liggen de MärkischerParkanlagen und Schlösser (Wusterhausen, Rheinsberg, Oranienburg, Caputh en Paretz). Dat vraagt eerder om een jaarkaart en veel vrije dagen.

Onze foto’s her en der in Park Sanassouci en het stadscentrum van Potsdam vind je hieronder.