Newsboys – Born Again

      3 Comments on Newsboys – Born Again

In The Hands of God, de zwanezang van Pete Furler uit 2009 en de vervanging van ex-DC Talk zanger Michael Tait die een aantal jaren solo als Tait had gewerkt, vormde de wissel aan de microfoon een veel grotere muzikale verandering dan tijdens het Newsboys optreden op Xnoizz Flevo Festival in augustus 2009 kon worden vermoed. In een interview met Newreleasetuesday.com werd het resultaat Newsboys 2.0 genoemd. Vergeet het enorme stempel, dat toetsenist Jeff Frankenstein op de sound van eerdere albums drukte. Uiteraard heeft ook de wissel van Paul Coleman voor Jody Davis op gitaar effect. Bij tijd en wijle (opener en titeltrack, One Shot, When The Boys Light Up) heeft Born Again voor mij eerder een DC Talk 1.5 of wannabe Tobymac gehalte. Sterke popsongs die boven het maaiveld uitsteken zijn verder Way Beyond Myself en Impossible. Daarin schuilen nog wel worship teksten, zoals Newsboys die op diverse albums heeft gebruikt (“There’s so much more than meets the eye/Or what’s going on inside/I believe in something way beyond myself/Like the wind that moves the leaves/Lord, You bring me to my knees”). Langzamere, semi-akoestische tracks zijn Build Us Back, Running To You en On Your Knees. Escape is met synths dichtgetimmerde rock. De song zal het live goed doen. Onnodig om op een splinternieuw studioalbum terecht te komen zijn de covers van het uitgemolken Hillsong liedje Mighty To Save en DC Talk’s tophit Jesus Freak. Live aardig in een setlist in te passen, hier volstrekt ongepast en zo een zwak einde van het reguliere album. Nota bene KJ-52 werd gevraagd de raps die Tobymac op het origineel zong, in te zingen. Het idee, dat op de interview dvd bij Tobymac’s laatste Tonight album achterbleef, dat Tobymac en Tait de bindende factoren van het trio waren en juist Kevin Max te ver afdreef (hoewel laatstgenoemde in juni een DC Talk reünie opperde), wordt zo afbreuk gedaan.

De deluxe edition bevat dan een aantal worship songs. Als eerste de rock song We Remember, met Israel Houghton (die ook duetteert op Tobymac’s Tonight, maar hier eigenlijk in een voor hem niet gebruikelijk stevig, maar niet creatief format), Give Me To You, de power ballad I’ll Be en een nieuwe versie van Glorious van In The Hands of God, ditmaal door Tait ingezongen. Tja, zo kun je je voorganger ook behandelen.

Om eerlijk te zijn ben ik na vele luisterbeurten niet onder de indruk van deze heruitvinding van het concept Newsboys en zet ik Born Again zelden harder dan andere onopvallende achtergrondmuziek.

  • “Born Again” Sells 45,311 Units Its First Week – The Biggest Release In Newsboys History (ccmmagazine.com)
  • Newsboys “Born Again” Continues To Top The Radio Charts (ccmmagazine.com)
  • A Grand Design: Newsboys (buzzgrinder.com)