De donderdag van Xnoizz Flevo Festival 2010

Het jezelf vrijmaken voor het Xnoizz Flevo Festival in combinatie met lopende projecten elders is elk jaar weer een worsteling die niet alleen gewonnen wordt met het afblokken van de agenda. Het is ook het omzetten van je concentratie en de overgave aan de ontspannen sfeer rond de recreatieplas Bussloo midden in de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen. Voor mijzelf staat nog altijd de muziek centraal, maar het aanbod is ook al jaren zo divers, dat je ongeacht je smaak toch moeilijk kunt vervelen. Enkele voorbeelden zijn ditmaal:

  • Globalicious Timu Kota presenteert: het Wereldcircus! Een bijzondere ‘groene’ zone op het festivalterrein die helemaal in teken staat van de Millenniumdoelen. Over duurzaamheid, rechtvaardigheid en kansen voor iedereen.
  • seminars en workshops voor jeugdleiders over thema’s als: “hoe geef je het bidden met jongeren vorm?” “Wat hebben tradities de jongeren van nu nog te bieden?” “Vieren met jongeren in en rond de kerk” en “missionair kinder- en jongerenwerk.”
  • Wie de Franse kloostergemeenschap van Taizé ooit bezocht heeft weet welke kracht er van Taizé uitgaat. Jaarlijks komen tienduizenden jongeren naar deze bijzondere plek om samen te werken, stil te zijn en zingend te bidden op de kenmerkende liederen. Broeder Sebastiaan uit Taizé gaat in op de vraag wat de kracht is van de spiritualiteit zoals die in Taizé wordt vormgegeven.
  • In de programma’s “Dromen voor altijd” worden Nederlanders geïnterviewd over hun droom voor de wereld. Deze keer staat Marijke Helwegen centraal. Als actief christen staat ze bewust in het leven. Ze zal bevraagd worden op haar motivatie om ambassadrice van de cosmetische industrie te zijn, haar dromen voor de toekomst van de wereld en de rol die haar geloof speelt in het werk dat ze doet en het leven dat ze leidt.
  • In dit spannende gesprek over gebedsgenezing gaan toonaangevende vertegenwoordigers van verschillende stromingen met elkaar in gesprek over vragen als: ‘wat verstaan we onder genezing?’, ‘waarom zou je in gebedsgenezing geloven?’, ‘is gebedsgenezing wetenschappelijk te bewijzen en wat haal je over hoop als je dat probeert?’. En ‘als er geen genezing plaatsvindt, hoe ga je daar dan mee om en aan wie ligt dat?’ Zie ook www.gebedsgenezing.be en www.bijbelschool.be.

Mijn muziekmiddag speelde zich in de Subyard en Muziek & more tenten af. In de Subyard genoot ik van de Nederlandse band Daylight met shuffle, rock, nostalgie en ander prima in het gehoor liggende muziek. Lee Mitchell deed zijn best voor een heel klein publiek met zijn luisterliedjes op gitaar. Vanwege de regen had Land der Ledigen met Tess Wiley meer geluk, de tent zat vol. De dames waren te laat, gebruikten hun eerste liedje als sound check, maar sloegen zich daarna moedig door de set heen. Engelstalige en Duitstalige luisterliedjes, bijbelgedeelten op muziek en met Amazing Grace een Sixpence None The Richer cover. Aangezien de Amerikaanse regelmatig met Sixpence optrad, ook in Europa is geen schande.

Among This All klonk schel en kon me niet boeien. Dus wandelde ik naar Music & More om Roald Schaap te zien. Aanbiddingsmuziek van prima kwaliteit. Met Gerald Troost die even later in de tent stond met zijn band, een prima Hollands blok deze middag.

Coen van den Heuvel, de winnaar van de Xnoizz Band Battle 2010 en op drums bekende Joris Eikelboom, opende voor een steeds voller wordend veld, waarop het enthousiasme traditiegetrouw op donderdagavond vroeg nog niet groot is. De 20 minuten set vloog wel voorbij en kenmerkte zich door prima liedjes. Children 18:3, de rock-n-roll familie van 2 broers en zus, was met hun portie rock van heel andere orde. Leuk, dat All My Balloons are Popping letterlijk gepaard ging met een bos rode en zwarte ballonnen. Het rockminnend publiek luste er wel pap van. Remedy Drive, ook een muzikale familie van 4 broers, deed er nog een schep bij.

The Listening speelde goede sferische rock en toonde continu filmbeelden van wetenschappelijke experimenten, ruimtereizen, een ‘Jezus-film’, maar vergat echt contact met het publiek te zoeken. Echt om naar te luisteren dus. Nederland is zo’n beetje het tweede thuisland geworden van de Canadese band Newworldson. De afgelopen jaren speelden ze twee keer op het Xnoizz Flevo Festival, een keer in een stampvolle Tivoli Oudegracht en afgelopen juni nog op de EO-Jongerendag. Het publiek genoot echter opnieuw van de soul, funk, rock en gospel met knipogen naar Michael Jackson, Jamaïcaanse invloeden en muzikale verrassingen als een ladder om op te drummen bij de als toegift langskomende Salvation Station. Gelukkig ook nieuw materiaal: Old School. Officieel is het nog geen weekend, en dus eindigde het avondprogramma al rond 22.30u. Voor de liefhebbers was er nog meer in diverse tenten. Ik vond het welletjes voor vandaag.

Stay tuned

Wil je de komende dagen op de hoogte blijven van wat er op het Xnoizz Flevo Festival gebeurt, kun je:

  • de hashtag #XNFF volgen op Twitter
  • mijn list @hjvanderklis/XNFF2010 volgen. Ik heb de artiesten, bands en sprekers met een Twitter profiel in de lijst opgenomen. Of ze nu wel of niet twitteren met #XNFF, blijf je toch op de hoogte van hun nieuws en @mentions.
  • dagelijks http://paper.li/tag/xnff bekijken met een compilatie van foto’s, video’s en tweets die getagd zijn met #XNFF.
  • op Spotify mijn playlist Xnoizz Flevo Festival 2010 line-up afspelen. Alle bands met muziek op Spotify verzameld.
  • naar de webradio van Xnoizz luisteren in bijvoorbeeld iTunes, mobiel of online. Woon of ben je in de buurt van Bussloo, kun je Xnoizz ook op FM 105.6 beluisteren.
Nederland is zo’n beetje het tweede thuisland geworden van deze Canadese band. De afgelopen jaren speelden ze twee keer op het Xnoizz Flevo Festival, een keer in een stampvolle Tivoli Oudegracht en afgelopen juni nog op de EO-Jongerendag. Is dat niet een beetje te veel van het goede? Nee. Van NewWorldSon krijg je niet snel genoeg!